Gösteriliyor: 1 - 10 of 30 Sonuçlar

Hubble’den En Derin Uzay Görüntüsü

Profesyonel bir fotoğrafçının çektiği fotoğrafları birleştirerek elde ettiği derin boyutlu bir görüntü gibi, gökbilimcilerde insanlığın şimdiye kadar gördüğü en güzel ve en derin görüntüyü elde etti. XDF yöntemiyle elde edilen derin alan fotoğrafı, Hubble Uzay Teleskopu’nun son 10 yılda çektiği fotoğrafların birleştirilmesiyle elde edildi.

Sevgililer Gününe Özel

Sevgililer Günü için özel bir görüntü. Dünya’dan 430 milyon ışık yılı uzaklıkta birbirini etkilemeye çalışan Arp 147 gökada çiftinin bu görüntüsü Chandra X-Işını Gözlemevi ve Hubble Uzay Teleskopu ile alındı.

Arp 147’yi oluşturan gökadalardan eliptik olanı sarmal bir gökada ile çarpıştıktan sonra oluşmuştur.

Cüce Gökadadaki Dev Karadelik

Küçük bir gökadada büyük karadelik olduğunu keşfeden gökbilimciler, bu sayede evrenin erken tarihi hakkında çeşitli bilgiler edinebilir. Yeni yıldızların doğduğu cüce gökadadaki bir milyonlar güneş kütleli süper kütleli karadeliğin gökadaların gelişmesinden önce oluştuğu sanılıyor.

Henize 2-10 adındaki cüce gökada 30 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Hubble’den Balon Bulutsusu Görüntüsü

Hubble komşu gökada Büyük Magellan Bulutu’nda büyük bir gaz diskinin görüntüsünü yeniledi. Günümüzden dört yüzyıl önce bir süpernova patlaması sonucunda oluşmuş olan bu disk verileri, 2006 ve 2010 yılları arasında yapılan gözlemlerle oluşturuldu.

Bulutsu 160 000 ışık yılı uzaklıktaki Büyük Magellan Bulutu’nda yer alıyor.

IC 443’e Farklı Bir Bakış

NASA’nın geniş açılı kızılötesi tarama aracı olan WISE’den bir yıldızın çevresini gökkuşağı renkleriyle saran IC 443 bulutsusu görüntüsü.

Büyük bir yıldız yaşamını şok dalgaları göndererek çok büyük bir süpernova patlamasıyla sona erdirir. Yıldız şok dalgalarıyla yayılan gaz ve toz kalıntıları arasında kalır. Bize de böylesi güzel bir manzara bırakır.

Birkaç Kızılötesi Bakışla Yontar Gökadası

Yontar (Heykeltıraş-Sculptor) Gökadası’nın bu renkli görüntüsü NASA’nın kızılötesi görüntüleme aracı olan WISE ile elde edildi. Görüntü dört farklı kızılötesi algılayıcısı ile oluşturulan farklı fotoğrafların birleştirilmesiyle elde edildi. NGC 253 adıyla da bilinen Yontar Gökadası, 10.5 milyon ışık yılı uzağımızda yer alıyor.

Tekboynuzlu’nun Sırrı

ESO’nun VISTA tarama teleskopu ile alınan yeni bir kızılötesi görüntüsü Tekboynuzlu (Unicorn) takımyıldızı içinde bulunan genç yıldızlar, karanlık bulutlar ve gaz sarmallarının ışımalarının meydana getirdiği olağanüstü manzarayı gözler önüne sermektedir. Tekboynuzlu R2 olarak bilinen bu yıldız oluşum bölgesi dev bir karanlık bulutun içine gömülmüştür.

Hubble’dan Uzay Dondurması

Sıcak yaz gününde belki de en keyifli şeylerden biri dondurma yemektir. Ama dondurmayı soğuk bir ortamda yenmez. Ancak uzayda soğuk ve büyük bir yıldızın ışımasıyla çevresindeki gazın aydınlandığı bir bölgede garip ve fantastik bir bölge görülüyor. Bu son olarak Hubble Uzay Teleskopu ile görüntülenen Karina Bulutsusu.

Rozet Bulutsusu: Gülün Kalbi

Bu görüntü 5000 ışık yılı uzaklıktaki yıldız oluşum bölgelerinden Rozet Bulutsusu’na ait. Görüntüdeki beyaz hat ile sınırlandırılmış ve kırmızı yıldızları ortaya çıkaran görüntü ise Chandra X-ışını Teleskopu ile alınmıştır. Merkezde daha yoğun şekilde genç yıldızların kümelenmiş hali görülürken kenarlara doğru bu yoğunluk azalmakta.