Yaşam Arayışında Önemli Bir Adım

Uzayda yaşam için önemli bir yere sahip yeni bir molekül keşfedildi. Gökbilimciler 27.000 ışık yılı uzaklıkta dallı budaklı yapıya sahip dev bir gaz bulutu içinde karbon temelli bir molekül keşfetti. Kozmik gökyüzünde iğne aramaya benzeyen çalışmada izopropil siyanürden yayılan radyo dalgaları tespit edildi. Keşif yaşamın yeşermesi için gerekli moleküllerin uzayda var olduğunu gösteriyor. Atacama Büyük …

Dünya’daki Mars

İnsanoğlu bir gün Mars’a gidecek mi? Giderse ne gibi zorluklara göğüs gerecek? Mars gibi zorlu koşullara sahip bir gezegende yaşamak için ne gibi psikolojik sorunlarla boğuşacak? Son yıllarda bilim insanları uzak gezegenlere olası yolculukların nasıl olacağını Dünya üzerindeki zorlu bölgelerde denemeler yaparak test ediyor. Bazen özel oluşturulmuş odalarda, bir uçakta ya da Antarktika’daki izole bir …

Yaşam Arayışında Yeni Yöntem

Gökbilimciler bir tür molekülden yararlanarak güneş sistemi dışındaki gezegenlerin ya da öteki dünyaların atmosferik basıncını ölçecek yeni bir yöntem geliştirdiler. Uzayda bir yerde hayat varsa bunu ortaya çıkarmak için bu yöntem –doğal olmayan kimyasal imzalara bakarak- kullanılabilir. Karasal ya da başka bir ifadeyle kayalık bir gezegende gerekli atmosfer basıncı bulunuyorsa burada sıvı suyun olabileceği anlamına …

Ötegezegenlerde Kutup Işığı Araştırması

Dünya’daki kutup ışıkları kutup bölgelerinde yaşayan insanlar için göz kamaştırıcı ışık gösterileridir. Gökyüzünde sanki yeşil ve kırmızı perdeler dalgalanır gibi bir görüntü ortaya çıkar. Aynı etki diğer gezegenlerde nasıl olur acaba? Yeni araştırmalar bir “sıcak Jüpiter”de oluşan kutup ışığının Dünya’dakine göre çok daha büyük ve parlak olduğu sonucunu çıkardı.

Astronotlar Mars İçin Hazır Değil!

Astronotların kasları uzaydaki fiziksel işlerin daha kolay yapılabilmesinden dolayı % 40’dan daha fazla oranda zayıflıyor. Bu ise 50 yaşındaki bir astronotun kaslarının 80 yaşında olduğunda alacağı duruma denk gelir. Uzayda yapılan tüm egzersiz ve alıştırmalara karşılık bu istenmeyen etki gelecek Mars görevleri için tehlikeli olacaktır.

Kepler 2010’a Beş Gezegenle Girdi

NASA’nın büyük ümitler beslediği Kepler Uzay Teleskobu ilk keşfini gerçekleştirdi. Kepler ilk keşfinde beş ötegezegen bulduğunu bildirdi. Gezegenler Kepler 4b, 5b, 6b, 7b, 8b olarak adlandırıldı.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden William Borucki Kepler’in son derece sağlıklı çalıştığını ve aracın, bilimin Güneş Sistemine yönelik sorularına yanıt vereceğini umduklarını dile getiriyor. Ötegezegen keşiflerinde hem gezegenlerin yapıları hem de gezegen disklerinin gözlenmesinin çok önemli bir yeri bulunuyor.