İnsanoğlu bir gün Mars’a gidecek mi? Giderse ne gibi zorluklara göğüs gerecek? Mars gibi zorlu koşullara sahip bir gezegende yaşamak için ne gibi psikolojik sorunlarla boğuşacak?
Son yıllarda bilim insanları uzak gezegenlere olası yolculukların nasıl olacağını Dünya üzerindeki zorlu bölgelerde denemeler yaparak test ediyor. Bazen özel oluşturulmuş odalarda, bir uçakta ya da Antarktika’daki izole bir mağarada hayatta kalmanın insan üzerindeki etkisi, zorluk derecesi ölçülüyor.
Üstteki fotoğrafta Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nde görevli bilim insanlarından Lucie Poulet, Manoa’daki Hawaii Üniversitesi ile yürütülen Mars benzetim programında görevlidir.
Altı kişilik mürettebat bu çalışma için evlerinden çok uzağa gittiler. Bu benzetimde Mars koşullarında yaşam oluşturulmaya çalışıldı. Örneğin haftada sadece 12 dakika banyo yapmalarına izin var. Taze yiyecek yok, arkadaşları ya da eşleriyle çok sınırlı bir şekilde ve 20 dakikalık zaman gecikmesiyle görüşebiliyorlar.
Uzayda sosyal hayat sınırlı, güneş ışığı yetersiz, size yardım edebilecek kimse de yok. Böylesi önemli ve zor bir görevde neler yaşanabileceğini ancak bunun gibi benzetimlerle görebilirsiniz.
mürettebat 28 Temmuz’da ‘Dünya’ya dönecek’. Tamamen soyutlanmış olan dünyalarında dört ay boyunca kurdukları seralarda bitki yetiştirmeye çalışıp yeni aydınlatma sistemleri üzerinde çalışacaklar.
Daha sonrasında ESA’dan astronot Thomas Pesquet ve Andreas Mogenson iki hafta süresince ABD’nin Florida kıyılarında kurulu bulunan benzetimlerle yeni uzay giysilerini sualtında deneyecekler.