Asteroidlerin Oluşturduğu X-Enkazı

P-2010 A2 nesnesi Güneş’ten 288 milyon km, Dünya’dan ise 144 milyon km kadar uzaklıktadır. Görüntü Hubble’ın Geniş Alan Kamerası-3 (WF3) kamerasıyla elde edildi. (NASA, ESA, and D. Jewitt (University of California, Los Angeles))

Hubble Uzay Teleskobu ile X şeklini andıran sıra dışı bir enkaz yapısı keşfedildi. Nesnenin iki asteroidin kafa kafaya çarpışması sonucunda oluştuğu düşünülüyor. Asteroit Kuşağı’nda bu türden çarpışmaların olabileceği söyleniyordu, ancak şimdiye kadar böyle bir çarpışmaya ilişkin ize rastlanmamıştı.

Asteroit çarpışmaları bir tüfekten fırlayan mermiden daha hızlı saatte ortalama 18 000 km’lik bir hızla gerçekleşir. Böyle bir çarpışmanın sonucunda oluştuğu düşünülen P-2010 A2 nesnesi de Hubble tarafından gözlendi. Nesne X şeklinde gibi görünmektedir.

Bu şeklin normal olduğu belirtilerek ve kuyrukluyıldızların şeklinin de X olduğu hatırlatılıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden David Jewitti; “Çarpışma sonrasında asteroitlerdeki toz ve gaz, güneş ışığının etkisi ve cisimlerin hareketleri nedeniyle farklı yönlere savuşturulmuş ve böylesi bir şekil ortaya çıkmıştır” diyerek şekille ilgili açıklama getiriyor. Yalnız kuyrukluyıldız kuyruğundan bir farkı var: Burada gaz yok.

P-2010 A2 nesnesinin çekirdeği kuyruğundan yaklaşık 140 metre ileride bulunuyor.

Normalde kuyrukluyıldızlar Kuiper Kuşağı ile Oort Bulutu’nda bulunan buzlu bölgelerden Güneş Sistemi’nin içine doğru yönelirler. Güneş’e yaklaştıkça ısınan nesne, yüzeyindeki gazı buharlaştırır ve buzun altındaki katı madde ortaya çıkar. Ama P-2010 A2 farklı olabilir. Çünkü asteroit kuşağındaki nesneler kuyrukluyıldızların geldiği bölgeye oranla daha sıcak bölgede bulunmaktadırlar. Bu nedenle yüzeylerinde donmuş halde gaz bulunmaz. Bunun yerine buradaki asteroitler kayalıktır. Çarpışan iki  asteroitden geriye kalan yalnızca merkezdeki küçük çekirdektir. Gerisi çekirdeğin arkasında bir kuyruk oluşturmuştur. Kuyrukta gazın değil toz parçacıklarının bulunması ise dünya üzerinde kurulu teleskoplarla alınacak tayf ölçümleriyle sağlanabilecektir.

P-2010 A2 nesnesi Güneş’ten 288 milyon km, Dünya’dan ise 144 milyon km kadar uzaklıktadır. Görüntü Hubble’ın Geniş Alan Kamerası-3 (WF3) kamerasıyla elde edildi. Bu tür incelemeler gökbilimcilere, Güneş Sistemi’nin oluşum aşaması hakkındaki kuramı oluşturmalarında yardımcı olacaktır.  Sistemin oluşum aşamasında bu türden birçok çarpışma olduğu düşünülüyor.

Kaynak: NASA-Hubble Space Telescope

Not: Konuyla ilgili Bulutsu’daki açıklamayı da inceleyebilirsiniz.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d