İki komşu gökadamız 2,5 milyar yıl önce yakın geçiş yapmış oldukları hesaplandı. 2,5 milyon ışık yılı uzağımızdaki Andromeda ile 3 milyon ışık yılı uzağımızdaki Üçgen Gökadasının(Triangulum, M33) çarpıştığına ilişkin bilgi Andromeda’yı izleyen uluslar arası bir ekipten geldi. Elde edilen bulgular büyük gökadaların küçük adaların şeklinde değişiklik yaptığını söyleyen büyüme teorisine katkı sağlamaktadır.
Samanyoılu Gökadamızın geçmişine yönelik bir çalışma yapılamıyor. Çünkü Samanyoılu’nun içindeyiz ve dışarıdan görme şansımız yok. Ancak Samanyolu’na benzer gökadaları izleyerek Samanyolu hakkında da bilgi edinebiliyoruz. İşte bu nedenle Andromeda Gökadasını izleyen ekipten yakın iki gökadanın çarpıştığına ilişkin bilgi geldi. Keşif Kanada-Fransa-Hawai teleskobuyla MegaCam/MegaPrime dijital fotoğraf makinesiyle yapılan gözlemlerle elde edildi.
Büyük bir olasılıkla Andromeda bu büyüklüğüne bazı cüce gökadaları yutarak erişmiştir. Andromeda’da bazı benzer yıldız kümeleri bu teoriye destek vermektedir. Andromeda’nın genişlemesi ise hala sürmektedir.
Her iki gökadadanın birbirine bakan yüzlerindeki yıldız disklerinin çarpık olduğu görüldü. Üçgen Gökada’nın mükemmel sarmal yapısı aslında hidrojen gazının bozuk dağılımı nedeniyle öne çıkıyor. Yıldızlar arasındaki bozuk gaz dağılımı Üçgen Gökadası’nın sırlarından biridir. Bu bozukluk açıkça Andromeda ile etkileştiğini düşündürmektedir.
Buradan hareketle gökbilimciler bilgisayar benzetimiyle gökadaların 2,5 milyar yıl önce birbirinden yalnızca 130 bin ışık yılı uzaklıkta olduklarını buldular. Buradaki etkileşim zayıf değil ancak kuvvetli de değildir.
Yine modellerden birine göre 2 milyar yıl içinde Üçgen Gökadası’nın bu kadar şanslı olamayacağı da ortaya çıkarıldı. Modele Üçgen Gökadası’nın Andromeda’dan daha fazla etkilenerek Andromeda’ya daha fazla yaklaşabilecek. Bu da gökada üzerinde büyük değişimlere yol açabilir.
Kaynak: New Scientist