Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni artık yakından izlenecek. NASA’nın Juno adlı uzay aracı beş yıl süren yolculuğunun ardından bu sabah erken saatlerde Jüpiter yörüngesine girdi. Araç gaz devinin yörüngesine oturabilmek için motorunu 35 dakika boyunca ateşledi. Böylece Jüpiter başta olmak üzere uydularının yani kısaca Jüpiter sistemi yakından gözlenerek akıllardaki sorulara yanıtlar aranacak.
Juno’nun yörüngeye oturması NASA’nın Jet İtici Laboratuvarı’ndaki (Jet Propulsion Laboratory , JPL) Juno izleme verileri ve Avustralya’daki NASA’nın Derin Uzay Ağı antenleri (Deep Space Network) ile onaylandı.
Juno’nun başlıca hedefleri Jüpiter’in kökeni ve evrimini anlamak olacak. Jüpiter’in katı çekirdeğinin varlığı ve yoğun manyetik alanı haritasını ortaya çıkaracak. Aynı zamanda atmosferindeki su ve amonyak miktarını belirleyip kutup ışıklarını irdeleyecek. Jüpiter’in Güneş Sistemi’nin oluşumundaki rolünü ortaya çıkaracak. Jüpiter ve uydularının izlenmesi aynı zamanda başka yıldızların çevresinde dolanan gezegenlerin anlaşılmasında anahtar bilgiler verecek.
Daha önce Cassini uzay aracı ile Satürn ve uydularının yapısını ve özellikleri anlaşılmıştı. Mesela Titan’daki metan denizleri, Enceladus’un buz yüzeyinin altındaki okyanusu ortaya çıkarılmıştı. Şimdi de benzer özellikleri, belki de daha fazlasını Juno ile belirleme şansı var. Jüpiter’in özellikle Europa ve Ganymade uyduları bizleri şaşırtabilecek özelliklere sahip olabilir. Bu ve diğer özellikler için önümüzde koca iki yıl var. Juno 2018 yılına kadar Jüpiter sistemini gözleyerek çok önemli bilgilere ulaşılmasını sağlayacak.
Juno adı Yunan ve Roma mitolojisinden gelmektedir. Efsaneye göre mitolojik tanrı, Jüpiter’i kötülüklerden korumak için çevresini bulutlarla kapattı. Eşi tanrıça Juno ise bulutların ardındaki saklı gerçekleri ortaya çıkardı.