Bir Garip Cisim Triton ve Trident Projesi

Voyager 2 aracı 30 yıl önce Neptün’ün tuhaf uydusu Triton’un yakınından geçtiğinde oraya çıkan sorular hâlâ çözülemedi. Şimdi bu soruların çözümü için yeni bir araç ve proje önerilmekte: Trident projesi. Voyager 2 Neptün’ün yakınından geçmiş tek uzay aracıdır ve bu da beraberinde birçok yanıtlanmamış soru getirmişti. Oldukça şaşırtıcı görüntülerde; Triton’un yüzeyinden püsküren muazzam buzlu ve …

40 Yıllık Voyager Serüveni

İnsanlığın ürettiği ve hâlâ görevde olan en uzun zamanlı uzay araçları Voyager 1 ve 2 sırasıyla Ağustos ve Eylül aylarında 40. yıllarına girmiş olacaklar. Dünya’dan çok uzak olmalarına karşılık ulaştıkları son noktanın verilerini iletmeyi sürdürüyorlar. Araçların hikâyesi gelecekteki bilim insanları ve mühendisleri etkileyeceği gibi film, sanat ve müzik alanlarında da Dünya kültürün de gelişim sağlayacaktır. …

Juno Büyük Kırmızı Lekenin Yakınındaydı

Juno uzay aracı Jüpiter’e altıncı yakın geçişini bitirdi. Son geçişinde Büyük Kırmızı Noktanın şimdiye kadar elde edilmiş en ayrıntılı görüntülerini elde etti. Juno üzerindeki JunoCam adlı kamera geçiş sırasında çalıştırıldı. Elde edilen görüntüler önümüzdeki günlerde paylaşılacak. Aracın bir sonraki yakın geçişi 1 Eylül’de gerçekleşecek. San Antonio’daki Southwest Araştırma Enstitüsünden Juno baş araştırmacısı Scott Bolton: “Jüpiter’in …

Rosetta Yavrusunu Buldu!

67P kuyrukluyıldızı çevresinde dolanan Rosetta aracı, görev süresinin bitmesine bir ay kala, kayıp yüzey robotunu buldu. Rosetta, kuyrukluyıldızdan 2 Eylül 2016 günü 2,7 km uzaktayken dar açılı kamerasıyla Philae’yi görmeyi başardı. Alınan görüntünün çözünürlüğü piksel başına 5 cm’dir. Görüntülerde 1 m çapındaki Philae’nin üç ayağından ikisi görünüyor. Philae, 12 Kasım 2014’de kuyrukluyıldıza inmek üzere harekete …

Juno Jüpiter’de

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni artık yakından izlenecek. NASA’nın Juno adlı uzay aracı beş yıl süren yolculuğunun ardından bu sabah erken saatlerde Jüpiter yörüngesine girdi. Araç gaz devinin yörüngesine oturabilmek için motorunu 35 dakika boyunca ateşledi. Böylece Jüpiter başta olmak üzere uydularının yani kısaca Jüpiter sistemi yakından gözlenerek akıllardaki sorulara yanıtlar aranacak. Juno’nun yörüngeye oturması …

Juno Artık Jüpiter’in Ellerinde

Beş yıldır Jüpiter yolculuğu süren Juno uzay aracının hedefine ulaşmasına sadece iki ay kaldı. Juno bu yolculuğu sırasında Dünya, Güneş ve Jüpiter’in uyguladığı üç kuvvetin etkisinde kaldı. Dünya’ya yakın olduğu zamanlarda gezegenimizin kütle çekimi etkili oldu. Uzay aracının yolculuğunda asıl pay ise Güneş’in. Şimdi ise Jüpiter’in çekim alanına girdi. Basketbol sahası büyüklüğündeki uzay aracı artık …

ExoMars Yola Çıktı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) birlikte geliştirdikleri ExoMars adlı uzay aracı Kızıl Gezegen’in jeolojik ve biyolojik geçmişini araştırmak üzere yedi ay sürecek yolculuğuna başladı. The Trace Gas Orbiter (TGO) adlı atmosferdeki gazı izleyecek olan uydu ve Schiaparelli adlı yüzey robotundan oluşan iki bilimsel araç Kazakistan’daki Baykonur (Baikonur) istasyonundan Proton M-roketi ile …

67P’nin Boynu

Bir yandan Yeni Ufuklar’ın Pluto, diğer yandan Rosetta’nın 67P kuyrukluyıldız fotoğrafları. Ne tarafa döneceğimizi şaşırdık. Bilgi bombardımanı devam ediyor. Güneş Sistemi’ndeki sakin cisimler inceleniyor, didik didik ediliyor. Ceres’i inceleyen Şafak mı dediniz? Merak etmeyin yakında o da güzel fotoğraflarla dönüş yapacak. Çünkü bu ayın sonunda Şafak Ceres’e yakın uçuş yapacak. Şimdi sıra Rosetta’da. Bilindiği üzere …

Philae Uyandı

Rosetta’nın 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı yüzeyindeki Philae aracı yedi aylık uykusundan uyandı. Araç 13 Haziran’da ‘uyandım’ sinyali gönderdi. Almanya Uzay Merkezi’nden (DLR) Philae projesi yöneticisi Dr. Stephen Ulamec: “Philae gayet iyi durumda. -35 0C’de bile çalışabilen araç 24 Watt gücünde enerjiye sahip. Araç araştırmaya hazır. Kasım ayında kış uykusuna giren Phale 85 saniye konuştu” diyor. Bilim insanları …

Enceladus’taki Okyanus Dibinde Termal Hareketlilik

NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn’ün uydusu Enceladus’ta Dünya’daki okyanusların derin yerlerinde gözlenen hidrotermal etkinlikler olduğunu kanıtladı. Böylece ilk kez Dünya dışında başka bir yerde benzer hareketliliğin açık kanıtları elde edilmiş oldu. NASA Bilim Projeleri Yönetimi’nden ortak yönetici ve astronot John Grünsfeld: “Bu kanıtlar bir yeraltı okyanusun var olduğunu ispatlar. Ama sadece bu değil, yüzey altındaki …