Mars bize çok yabancı bir gezegen olmasına karşılık jeolojik açıdan çok şaşırtıcıdır. Bu görüntü uçurumlar, duvarlar, faylar, dev platolar ve volkanlarla kaplı Mars’ın bir bölgesini gösteriyor. Görüntü ESA’nın Mars Express aracıyla elde edildi.
Sarp kayalıklarla kaplı, eğimli bir bölge olan Claritas Rupes’e fay hatlarını andıran 950 km boyunca uzanmış çatlaklar egemendir. Buradaki diklik yaklaşık 2000 km boyunca uzanmaktadır ve büyük bir jeolojik geçmişin izlerini barındırmaktadır.
Bölgede Tharsis Bulge adı verilen büyük höyüğün oluşumunu ve birçok çukur, kırık ve çatlakların ortaya çıkmasını tetikleyen neden olarak ise yüzeyi gerilmesi gösteriliyor.
Tharsis volkanik bölgesi içindeki bu çıkıntı 10 km yükseğe kadar uzanmaktadır. Bu da kabaca, bölgenin geçmişte yer kabuğunun hareketlenmesiyle bir bloğun diğerinin üzerine çıkması şeklinde açıklanabilir.
Benzer desenler Dünya üzerinde Almanya ile İsviçre arasındaki Basel yakınlarında Yukarı Ren Vadisi ya da Çek Cumhuriyeti’nin Eger Graben çevresinde de görülür.
Karasal hareketlenmeye Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi ve Ürdün’deki Rift Vadisi’nde Ölü Deniz sayılabilir. Faylar arasında yükselen çatlaklara da Fransa’nın Vosges Dağları ile Filistin Platosu’da rastlanır.
Claritas Rupes, Tharsis Bölgesi’nin doğu sınırını oluşturur. Bu bölge Dünya’daki Everest Tepesi’nden üç kat daha yüksek olan Olympus Dağı da olmak üzere Güneş Sistemi’nin en yüksek volkanlarını içerir.
30 Kasım 2013’de Mars Express’in Yüksek Çözünürlüklü Stereo Kamerası’nın elde ettiği bu görüntü piksel başına 14 m çözünürlüktedir.
Bölgenin yüksek çözünürlükteki fotoğrafı için tıklayınız.