6 Ağustos 2012 tarihinde Mars yüzeyine inen NASA’nın Curiosity (Merak) adlı uzay aracı şimdiye kadar uzaya yollanmış en karmaşık ve becerikli robotların başında geliyor. Uzay aracının temel amacı Mars toprağını inceleyerek yüzeyin mikrobik düzeyde yaşama elverişli olup olmadığını analiz etmek olacak.
Yüzeye indikten sonra araştırmalarına başlayan Curiosity 30 Kasım tarihine kadar toplamda 519 metre yol katederek ana araştırma alanı olan Gale Krateri içerisindeki Mount Sharp’ın eteklerine doğru ilerleyecek. Aracın yolu üzerinde çeşitli yerlerden örneklerin alınmasının amacı, incelenen örneklerin Mars yüzeyine ait bir özellik mi, yoksa başka şekillerde buralara taşınan bölgesel özellikler mi olduğunu anlamak.
Curiosity üzerinde çalışan bilimcilerin Mars’tan elde edilen son verilerin tarihi kitaplarına geçecek türden olduğunu söylemesi kamuoyunda heyecan yaratarak, Kasım ayının son günlerinde basında Mars yüzeyinde canlı bulunduğu yönünde yorumların yapılmasına kadar gitti. NASA’nın daha önceki ‘keşif’ duyurularında olduğu gibi yanlış adım atmamak ve incelenen örneklerin analiz sonuçları için beklemesi de bu spekülasyonları arttırdı. Ancak 3 Aralık 2012 tarihinde Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında yapılan basın toplantısında açıklandığı üzere Mars toprağında henüz kesin olarak organik bileşik izine rastlanmadı. Karmaşık kimyasal izlere rastlayan Curiosity, analiz ettiği toprak içerisinde beklenenin altında su molekülü, sülfür ve klor içerikli bileşikler tespit etti. Bunların Mars yüzeyine ait özellikler olup olmadığı diğer duraklardaki analizler sonucunda netlik kazanacak.
Türk Astronomi Derneği (Arif Solmaz-Çağ Üniversitesi)