Mars’ın Bir Bölgesinin Ayrıntılı Görüntüsü

NASA’nın Mars Yörünge Keşif Aracı’na bağlı olan HiRISE kamerası ile alınmış 600 ayrıntılı görüntü ile yandaki Mars yüzeyi görüntüsü elde edildi. Görüntüde Mars yüzeyindeki sırtlar, sarp kayalıklar, kıvrımlı su yolları görülüyor.

Görüntü, Mars’ın kuzey yarım küresinin orta enlemlerindeki bir kraterin batıya bakan yamacına ait. Yüksek Çözünürlüklü Bilimsel görüntü Tarama kamerası (High Resolution Imaging Science Experiment-HiRISE)’nın 13 Nisan tarihinde aldığı bu görüntü kameranın 600.görüntüsü olarak kayıt altına alındı.

Birçok orta enlem bölgelerinde olduğu gibi bu bölgede de çeşitli kanallar, su yolları ve dik uçurumlar bulunuyor. Bu su yollarının kaynakları çok defa tartışma konusu olmuştur: Bu kaynaklar su, sıvı karbondioksit veya tanecikli yapıdaki maddelerin hareketiyle oluşmuş olabilir. Bu su yollarının  yönü çoğunlukla kraterlerden dışarı doğrudur ve bu da uzun vadede iklim değişikliklerinin ve güneş ışığıyla ısıtılma gibi etkenlerle krater duvarlarını biçimlendirmiş olabilir.

Mars’ın Gordii Dorsum bölgesinden alınan görüntüde büyük bir alanın geometrik sırtları görülüyor. Sırtlar bilinmeyen bir sürecin hareketi nedeniyle sertleşen kumulların hareketiyle oluşmuş olabilir. HiRISE’nin 9 Nisan’da elde ettiği bu görüntü, yaklaşık 1 km uzunluğundadır. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

Krater çevresindeki zengin buz örtü su yolu hipotezine kanıt sağlar. Kraterin merkezindeki buzun süblimleşmesiyle kraterin kenarları içeri doğru yıkılmış olabilir.

Buz varlığına diğer bir işaret de krater zeminindeki paralel çizgilerdir. Paralel çizgisel çatlaklar buz zengini maddenin ısı alması nedeniyle oluşup krater duvarı üzerinde gözlenmektedir. Rüzgarın etkisiyle kraterlerin sırtlarında biriken malzemelerde yüksek uçurumlar oluşturmuştur.

Görüntü yaklaşık 1.2 km’lik uzunluktaki yüzeydeki maddeyi ve yüzey dokusunun ayırt edilebilmesi için renklendirilmiştir.

Kaynak: NASA/JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d