Cassini’den Uydu Geçişleri

Cassini’den yeni yıl kutlama kartı.

Uzun zamandır Satürn Sistemine yönelik yeni gelen görüntülere yer vermemiştim. Gerçi Encaladus ve Titan’a ilişkin haberlerde bu uyduların görüntüleri yer almıştı. Ama sırf görüntü içerikli bir yazı yazmayalı uzun zaman olmuş. 2009’un bu son günlerini Satürn ile süsleyeyim istedim.

Satürn’ün çevresinde dolanıp hem Satürn hem de uydularını gözetlemeye devam eden Cassini uydusundan çok hoş görüntüler geldi. Bu görüntülerden özellikle Satürn’ün önünden geçiş yapan uyduların görüntülerini seçtim. Siz de göreceksiniz ki gerçekten etkileyici fotoğraflar. Fotoğraflar Cassini sitesinden alınmıştır.

Satürn’ün önünden geçen uydu her tarafı buz tutmuş Rhea’dır. Rhea 1528 km’lik çapıyla Satürm halkasının hemen altından dev gezegenin önünden geçerken Cassini’ye yakalanmış.
Fotoğrafta tek sürpriz bu değil. Görüntüde görünmemesine karşılık sol tarafta Satürn’ün üzerine düşen bir gölge görülüyor. Bu gölgenin nedeni ise Tethys uydusu.
Bu fotoğraf 4 Kasım’da Cassini uydusu Satürn’den 1.3 milyon km uzaklıktayken alındı. Görüntünün ölçeği piksel (fotoğrafı oluşturan her bir nokta) başına 72 km’dir. Fotoğraf kırtmızı filtreyle alınmasına karşılık daha sonra gerçek renklerin ortaya çıkması amacıyla mavi ve yeşil filtrelerle düzenlenmiş.
Uydu önünden uydu geçişi…
Küçük uydu Mimas, kısmen Satürn’ün halkaları arkasına gizlenmiş olan daha büyük uydu Rhea’nın önünde geçiyor.
Bu görüntüde, Mimas (396 kilometre), halkaların önünde hareket ediyor. Rhea (1,528 kilometre), F halkasının ince çizgisinin arkasına saklanmış. Mimas, saniyede 14 kilometrelik bir hıza sahiptir. yolculuk yapar. Rhea ise saniyede 8 kilometrelik hızla hareketlidir.
Dione ve Encaladus geçişi..
Dev gezegenin üst ve alt kısmının karanlıkta kalmasının nedeni uzay aracındaki kamerada kullanılan bir filtre. Bu filtre Satürn’deki metan gazının hassas ölçümü için kullanılıyor.
Fotoğrafında sol tarafında görülen uydu Dione (1,123 kilometre), ve sağıda görülen ise Enceladus (504 kilometre) uydularıdır.
Dev uydunun dev gölgesi…
Satürn’ün en büyük ve gözde uydusu Titan’ın (5150 km) gölgesi gezegenin üzerine vuruyorken kendisi karede görünmüyor.
Görüntü Cassini tarafından 7 Kasım’da geniş açılı kamerayla alındı. Bu sırada araç gezegenden 2.1 milyon km uzaklıkta bulunuyordu. Fotoğrafın ölçeği piksel başına 123 km’dir.

İki küçük uydudan gösterişli geçiş….
Sağdaki uydu 396 km’lik Mimas ve görüntünün ortasına yakın yerde halkanın hemen altında görülen siyah nokta ise 179 km’lik Janus uydusunun geçişi görülüyor.
15 Ekim tarihli fotoğraf Cassini Satürn’den 975 bin km uzaklıktayken alındı. Görüntü ölçeği piksel başına 109 km’dir.


Önerilir...

1 Yorum

  1. bunları görebilecek zamanda yaşadığımız için ne kadar şanslıyız.. ve ileriki nesiller ne kadar daha da şanslı olacaklar.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d