ESO 381-12 adlı bir gökadanın soluk taç yaprakları Hubble uzay teleskopu ile görüntülendi. Düzensiz şekli, gökada çevresinde yörüngede dolanan serpilmiş yıldız kümeleri ESO 381-12’nin yakın geçmişte bir çarpışma olayının paçası olduğuna işaret etmektedir.

gokada ESO 381_12
Dünya’dan 270 milyon ışık yılı uzaktaki PGC 42871 olarak da bilinen ESO 381-12, güney yarıküre takımyıldızlarından Erboğa (Centaurus) yönündedir. Merceksi gökada sınıfındaki gökada sarmal ve eliptik gökadaların özelliklerini taşır (NASA, ESA, P. Goudfrooij (STScI)).

Dünya’dan 270 milyon ışık yılı uzaktaki PGC 42871 olarak da bilinen ESO 381-12, güney yarıküre takımyıldızlarından Erboğa (Centaurus) yönündedir. Merceksi gökada sınıfındaki gökada sarmal ve eliptik gökadaların özelliklerini taşır.

ESO 381-12’nin soluk ve kırılgan görünümlü taç yaprakları bir şey anlatıyor olabilir. Belki de bunlar bir gölde oluşan ardışık dalgaların yayılması gibi PGC 42871’in yakın gökadalarla arasında şok dalgaları oluşturduğunu göstermektedir. Gökada birleşmeleri çarpışan gökadaların içindeki malzemenin nasıl dağıldığını ve değiştiğini, gelecekte gökadanın alacağı şekli etkileyen önemli süreçlerdir. Böylesi şiddetli bir çarpışma muhtemelen büyük sayıda genç ve sıcak yıldızın doğmasına yol açacaktır.

Video: ESO 381-12 gökadası (NASA, ESA).

Gökbilimciler sıra dışı ESO 381-12’yi Hubble’ın gelişmiş kamerasıyla inceledi ve gökadanın bir milyar yıllık süre içinde çarpışmaya uğradığını hesapladılar.

Görselde sağ kenarda görülen diğer gökada ESO 381-13 veya PGC 42877 olarak biliniyor. Bu gökadanın farklı yapıda olduğu ve aktif yıldız oluşumlarının gerçekleştiği görülebilir.

Hubble/ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d