Bugünlerde kafanızı arada bir de olsa gökyüzüne kaldırın. Belki bir “yıldız kayması” görürsünüz. Yılın en iyi göktaşı yağmuru olan Perseid meteor yağmuru asıl 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece göreceğiz. Ne yazık ki Ay şişkin bir halde sabaha kadar gökyüzünü süsleyeceği için saatte 40-50 değil ancak 5-10 dolayında akan yıldız görürseniz şanslısınız demektir. Ama yine de Perseidler seyri çok özel meteorlar olduğundan izlemeye değecektir.
Halk arasında yıldız kayması, akan yıldız gibi terimlerle bilinen göktaşı yağmurları, aslında kuyruklu yıldızların uzaya bıraktığı kalıntılardır. Dünya zaman zaman bu kalıntıların üzerinden geçer. Böylece bu kalıntılar büyük bir hızla dünyaya düşüp atmosferde uğradıkları sürtünmenin etkisiyle alev alırlar. Biz de bu alevi parçaların hareketlerinden dolayı gökyüzünde bir ışık izi şeklinde görürüz. Yıl içerisinde Dünya yörüngesi gereği zaman zaman böylesi kalabalık grupların arasından geçmektedir ki bunlar arasında en ünlüsü ve görsel zevki en yüksek olanı 12-13 Ağustos geceleri izlenen Perseid’lerdir.
Perseidlerin nedeni olan kuyruklu yıldız ise 109P/Swift-Tuttle’dır. Bu kuyruklu yıldızın yörünge dönemi 133 yıl olarak hesaplanmıştır. Kuyruklu yıldızın kalıntıları Dünya’ya saniyede 60 km gibi bir hızla ulaşıyor.
Gözlem Perseid’lerin adını aldığı Perseus (Kahraman) takımyıldızının doğmasıyla (kuzeydoğudan) başlayacak. Bu da saat 22:00 dolayları demek oluyor. Gözlem için en iyi zaman ise bu takımyıldızın biraz yükselmesiyle gece yarısına denk geliyor. Tabii göktaşı yağmurunu izlemek için Kahraman (Perseus) takımyıldızı yönüne bakmanıza gerek yok. Yere uzanıp gözünüzü gökyüzüne dikmeniz yeterli olacak. Böylece bir yandan da gökyüzünün büyülü güzelliğine tanık olacaksınız.
İyi seyirler…
Ek okuma önerisi: Perseid yağmuru ve genel anlamda meteor yağmurları hakkında, Prof. Dr. Rennan Pekünlü hocamızın kaleme aldığı ayrıntılı bir yazıya AstroBilgi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sezlonga yayilip elimde kitap okuyucumla bekleyeceyim. Ama bende sanssizlik o gece Izmir’de yagmur yagar. :S