Enceladus’taki Parlaklıkların Sırrı

Cassini ile elde edilen Encladus yüzeyine ilişkin bu görüntü görünür, morötesi ve kızılötesi görüntülerin bileşimidir. (NASA/JPL-Caltech/SSI)

NASA’nın Cassini uydusunun ilettiği yeni görüntülerde Satürn’ün uydusu Enceladus yüzeyinde parlak bölgeler kendini gösteriyor. Uydunun yeni görüntülerinde güney kutbuna ilişkin yeni ayrıntılar ve beklenmedik dokular göze çarpıyor.  6 Kasım 2011 tarihinde elde edilen bu görüntüler aynı zamanda bölgeye ait şimdiye kadar elde edilen en yüksek çözünürlüğe sahip.

Cassini’nin radarı ile elde ettiği bu görüntülerde birkaç yüz km’lik alanı kaplayan, buz parçacıkları ve su buharı püskürten “kaplan çizgilerinin” tamamı görünmüyor. Görüntüler 63 derece güney enlemi ve 51 derece batı boylamına ait.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Steve Wall: “Cassini’nin gönderdiği bu şaşırtıcı veriler en parlak bölgelerin bir kısmına ait. Sanki birileri ucu sivrileştirilmiş buz çivileriyle burayı süslemiş gibi. Elbette bunun nasıl olduğunu henüz açıklayamıyoruz” diyor.

Bilim insanları böylesi su-buz yarığının oldukça yakından çekilmiş görüntüsünü inceliyor. Yeni görüntüler önceden fark edilmeyen dalgalanmaları ve birçok karmaşık desenleri ortaya çıkardı. Bu kısımların şimdi derinlik ölçümleri daha iyi yapılabildi. Alandaki 33 derece eğime sahip çatlaklar, 650 metre derinliğe ve 2 km kadar genişliğe sahip olabiliyor.

Enceladus’taki bu görüntüler Satürn’ün en büyük uydusu Titan ile de benzerlikler gösteriyor. Titan’ın krater Sinlap’ı kuşatan bölgesinde de benzer parlaklıklar bulunuyor. Buradaki parlaklıkların aynı olup olmadığı ise zamanla öğrenilecek.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d