Halkaların Arasından Dünya ve Ay

Cassini Dünya’yı Satürn’ün buzdan oluşmuş halkaları arasından görüntüledi. Bu sırada Dünya ile Satürn arasındaki uzaklık 1,4 milyar kilometreydi. Görüntüde Dünya küçük bir ışık noktası olarak görülmesine karşılık aslında o sırada Satürn Atlantik Okyanusu’nun güneyine bakıyordu.

Görüntü 12 Nisan 2017’de alındı. Uydumuz ise Dünya’nın hemen solunda oldukça sönük bir nokta olarak görülmektedir.

Dünya’ya Keeler ve Encke boşlukları arasında gören olan halkalar ise üstte A ve altta F halkasıdır. Gözlem sırasında Satürn halkaları arka taraftan aydınlatılmış durumdaydı ve Cassini güzel bir görüntü oluşturmak için mozaik oluşturmakla meşguldu.

Satürn’den Dünya ve diğer iç gezegenler görülebilmesine karşılık Cassini görevi nedeniyle böylesi pozları ender yakalayabildi. F halkası görüntü açısı nedeniyle oldukça parlak görülmekte.

Bu fotoğrafı görünce insanın aklına Carl Sagan’ın “Soluk Mavi Nokta” yazısı geliyor. bilindiği üzere Voyager 1, 1990’da Dünya’dan 6,4 milyar kilometre uzaktayken Dünya’nın fotoğrafını çekmiş ve ardından Carl Sagan güzel bir yazı kaleme almıştı. Hatırlamak isteyenlere işte o yazı: Soluk Mavi Nokta.

JPL

Benzer...

Webb’den Alev Bulutsusuna Derin Bakış

Yer’den 1400 ışık yılı uzakta bulunan Alev bulutsusu, 1 milyon yıldan daha genç yaştaki yıldız oluşum merkezidir. Bulutsu, çekirdeklerinde yanmanın gerçekleşmediği kahverengi cüceler barındırmaktadır. Kahverengi cüceler yıldız olamayacak kadar küçük…

Yıldız Doğum Alanı Karanlık Kurt Bulutsusu

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), renkli bir kozmik arka planın önünde kurdu andıran karanlık bir bulutsunun görüntüsünü elde etti. Karanlık Kurt Bulutsusu olarak adlandırılan bu görüntü, ESO’nun Şili’deki Paranal Gözlemevinde VLT…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.