Beş Teleskop Eşliğinde Yengeç Bulutsusu

Gökbilimciler elektromanyetik tayfın hemen hemen tamamından veri alan teleskoplarla Yengeç bulutsusunun yeni ve ayrıntılı görüntüsünü elde etti. Çok Büyük Dizi (VLA) ile radyo, Chandra X-ışını gözlemevi X-ışını, ESA’nın XMM-Newton gözlemevi ile morötesi, Hubble teleskopu ile görünür ve Spitzer teleskopuyla da kızılötesi veriler birleştirildi.

Beş teleskop eşliğinde 6500 ışık yılı uzaktaki Yengeç bulutsusunun birleştirilmiş görüntüsü. Yüksek çözünürlükteki görüntü için görsele tıklayınız.

1054 yılında Çinlilerin gözlediği süpernova patlaması sonucu oluşan Yengeç bulutsusu 6500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Merkezinde ekseni çevresinde 33 milisaniyelik süreyle dönen bir nötron yıldızı (görüntüde nokta şeklinde göze çarpıyor) deniz feneri gibi yanıp sönen radyo dalgaları yolluyor. Nötron yıldızından yayılan hızlı parçacıklar ve başlangıçtaki süpernova patlamasının etkisi ve zamanla çevresiyle etkileşimi nedeniyle bulutsu karmaşık bir şekle bürünmüştür.

Bu görüntüde kırmızı renk VLA (radyo), sarı renk Spitzer (kızılötesi), yeşil renk Hubble (görünür), mavi renk XMM-Newton (morötesi) ve mor renk Chandra (X-ışını) teleskopları verilerini temsil etmektedir.

Buenos Aires Üniversitesinden G. Dubner: “Bu farklı dalga boylarında alınan görüntülerin karşılaştırılması bulutsu hakkında zengin bilgi edinilmesini sağlamaktadır. Yıllardır gözlenen Yengeç bulutsusundan öğrenilecek daha çok şey var” diyor.

Görsel telif hakkı: NASA, ESA, NRAO / AUI / NSF and G. Dubner (Buenos Aires University)


NASA/Goddard

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d