Atbaşı Bulutsusu ve yer aldığı ortamın karmaşık görünümü ESA’nın Herschel uzay gözlemevi ve NASA/ESA Hubble uzay teleskopu birlikteliğiyle sunuldu.
Hem amatör hem de profesyonel gökbilimcilerin popüler hedeflerinden biri olan 1300 ışık yılı uzaklıktaki Atbaşı Bulutsusu Avcı (Orion) Bulutsusu’nda bulunuyor. Bulutsu, Avcı Moleküler Bulutunun bir parçası olup, takımyıldızın kemerini oluşturan üç yıldızdan doğuda olan Alnitak’ın güneyindedir.
Herschel’in yeni uzak kızılötesi görüntüsünde Atbaşı, dalgalanmış bulutlar içinde sörf yapan “beyaz at” olarak görülüyor.
Astrofotoğrafçıların bir başka uğrak yeri de Alev Bulutsusu olarak bilinen NGC 2024’tür. Görünür ışık altında koyu toz şeritleriyle gizlenen bu yıldız oluşum bölgesi Herschel görünümünde tam bir cehennemi andırıyor.
Yeni doğan yıldızın yaydığı yoğun ışımanın etkisiyle ısınan toz ve gaz bulutu Herschel’in duyarlı gözleri tarafından algılanır.
Panoramik görüntüde sol tarafta göze çarpan NGC 2068 (M78) ve NGC 2071 ise diğer iki önemli büyük yıldız oluşum bölgeleridir. Bölgeden uzun kuyruk şeklinde yayılan soğuk gaz ve toz bulutları ile güzel desenli bir kelebeği andırır. Her ikisi de yakınlarındaki yıldızların ışığını yansıttıklarından görünür ışık altında yansıma bulutsusu olarak görülürler.
Soğuk gaz ve yeni hafif yıldızları bulunduran geniş toz örgüsü kırmızı ve sarı filamanlar şeklinde sahneyi kaplar.
Hubble görüntüsü
ESA-Herschel