İki Nötron Yıldızı Çarpışınca…

Kim demiş uzayda kavga yok diye. Evrenin değişik yerlerinde hem de oldukça şiddetli çarpışmalar olmaktadır. Yeni haberimiz bizi çok geçmişe götürüyor. Öyle ki, Güneş Sisteminin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesinde. O yıllarda iki nötron yıldızının kavgasına biz değilsek de Samanyolu şahit olmuş! Üstelik çarpışma sistemimize oldukça yakın yerde gerçekleşmiş.

Yeni yapılan bir çalışmaya göre burnumuzdan biraz daha uzak mesafede bir zamanlar müthiş bir çarpışma olmuş ve bu Güneş Sistemini doğrudan etkilemiş. (NASA)

Columbia Üniversitesinden Szabolcs Márka  ve Florida Üniversitesinden Imre Bartos adlı iki astrofizikçinin öne sürdüğü teoriye göre 4.6 milyar yıl önceki iki nötron yıldızının çarpışması Dünya’ya bazı ağır metallerin ulaşmasını sağladı.

Güneş Sistemimize kozmik açıdan komşu olarak tanımlanan uzaklıkta gerçekleşen bu olay, Dünya’ya altın, platin ve uranyum gibi bazı ağır elementlerin ulaşmasını sağladı. Bu elementlerin büyük bir kısmı ise meteorlar ile Dünya’ya ulaştı.

Güneş Sisteminin erken dönemindeki meteorlar radyoaktif izotopların izlerini taşımaktadır. Márka’ya göre bu izotopların yarı ömürleri ile oluştuğu döneme ilişkin bir kestirimde bulunulabilir. Yani bu izotoplar adeta birer ‘saat’ gibi çalışmaktadır.

Radyoaktif maddelerin yarılanma ömrü denilen kavram maddenin ışıma yaparak kütlesini azaltması olarak tanımlanabilir. Örneğin arkeolojide yaş analizi için karbon atomu kullanılır. Karbon atomunun 14C izotopu 5730 yıllık bir yarılanma ömrüne sahiptir.

İki astrofizikçi meteorların yapısı ile Samanyolu’ndaki madde dağılımını karşılaştırdılar. Böylece bir nötron yıldızı çarpışmasının Yer’in oluşmasından 100 milyon yıl önce gerçekleştiğini gördüler. Bu şiddetli kavga Güneş Sisteminin oluşmasını sağlayan gaz bulutundan sadece 1000 ışık yılı uzakta olmuştu.

Samanyolu 100,000 ışık yılı çapındadır. Bu mesafeye göre 1000 ışık yılı oldukça küçük kalmaktadır. Bu nedenle olayın komşu mesafede gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Günümüzde bu uzaklıkta benzer bir olay gerçekleşse tüm gece gökyüzündeki ışınım dansını izleyebiliriz ki bu bizim için çok da iyi olmaz!

Bartos’a göre bulunan sonucun irdelenmesi ve derinleşmesi için kimya, biyoloji ve jeoloji gibi alanlarda ortak çalışma yapılmalı.

“Böylece nereden geldik ve nereye gidiyoruz sorusunu yanıtlayabileceğiz” diyor Bartos.

Önerilir...

3 Yorum

  1. peki 1000 ışık yılında olsa bizim için iyi olmaz dediniz.iyi olmayan nedir dünya için tehlikeler neler olabilir altını doldurmak lazım.sadece radyasyonmu? yoksa tekrar tehlikeli boyutta olabilecek ağır metallerin yüksek oranda dünyaya taşınması mıdır.böyle bir çarpışma heran mümkündür ve dünyamız kaderine razı olacaktır.dünyaya dahada yakın nötron yıldızları olabilir buda bir şekilde dünyamızı yaşanmaz hale getirebilir.belkide insanlığın sonu böyle bitebilir.65 milyon yıl önce dinozorların yaşamını bitirdiği gibi.(meteor ve radyasyon yağmuru.)selamlar.

    1. Burada kastedilen iki nötron yıldızının birleşmesi durumunda çevreye yayacakları yoğun ışınım (yani radyasyon). Bu öylesine güçlü bir ışınım olur ki Dünya atmosferini geri dönüşsüz şekilde etkileyebilir.

  2. Iki notron yildizi kavga edince sonucu kara Delik mi oluyor? Yoksa madde, guclu manyetik alan tarafindan puskurtulup Kara Delik olacak kutleye erisemeden uzaya mi savruluyor? Cok ilginc bir konu..

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d