İnatçı Gezegen

Yıldızının çevresinde bilindik yöntemlerden farklı özellikte dolanan bir ötegezegen keşfedildi. Gezegen 1000 ışık yılı uzaklıktaki WASP-17 yıldızına ait. Gezegeni Geneva Gözlemevi’ndeki Gökbilimciler farketti. Burada aslında gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğuna ilişkin yeni bir yöntem deneniyordu.

Bilinen kurama göre, gezegenlerin bir yıldızı oluşturan aynı yapıdaki gaz ve toz bulutundan oluştuğu ve yıldızla aynı yöndeki yörüngede dönmesi beklenir. Ancak Keele Üniversitesi’nden ve Geneva Gözlemevi’nden bir grup Gökbilimci WASP-17’nin bu çılgınca hareketini, yakın zamanda başka bir gezegenle çarpışmış olma olasılığına bağlıyorlar.

WASP-17, bilardo oyunundaki topların çarpışması gibi, kendinden daha büyük bir “abi” gezegenin etkisiyle yörüngesinden sapmış olduğu üzerinde duruluyor.

WASP17 yıldızına ait gezegenin Merkür ile yerinin kıyaslanması

Yeni oluşmuş Güneş Sistemleri şiddetli yerler olabilir. Dünyamızın uydusu Ay’da Mars boyutlarındaki bir gezegenin Dünya’ya çarpmasıyla oluşmuş olabileceği düşünülür. WASP-17’ye ilişkin ilk sıradışılık gezegenin boyutuydu. Gezegen Jüpiter’in yarı kütlesinde olmasına karşılık Jüpiter’in iki katı çapa sahipti.

Gökbilimciler yıldızına bu kadar yakın bir gezegenin beklenenden daha büyük olması sorusunu çözmeye çalışıyor. Eliptik ve dağınık bir yörüngeye sahip olan gezegen şiddetli gelgitlerin etkisiyle ısınarak sıkışma ve germeye uğradığını düşünüyorlar. Aslında buluş geçiş yönteminin başarısıdır. Bu sayede gezegen oluşumlarının daha net anlaşılacağı düşünülüyor.

WASP takımı, binlerce yıldız arasından izlediği yüzlercesinden WASP 17’yi keşfettiler. Artık gezegenin yıldızının önünden geçişleriyle daha fazla bilgi sahibi olmayı umuyorlar.

Kaynak: Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d