Jüpiter’in Güney Kutbundan Seyir

Cassini Jüpiter’i şimdiye kadar görmediğimiz bir açıda görüntüledi. Gezegenin grimsi güney kutbundan bakacak olsaydık onu çevreleyen kahverengi, turuncu ve beyaz bantlarla süslü bir yapı ile karşılaşırdık. Kenara doğru kalın kahverengimsi kuşak üzerinde Büyük Kırmızı Leke gibi önemli hava sistemleri, bulutların oluşturduğu karmaşık alanlar ve soluk beyaz noktalar gezegenin atmosferindeki karmaşayı gösteriyor. Bu renkli alanların çoğu fırtınaları işaret ediyor.

Jupiter guney kutbu
Cassini Jüpiter’in güney kutbunu böyle gösterdi (NASA/JPL/Space Science Institute).

Dünya’ya göre mevsim geçişlerinin çok önemli rol oynamadığı Jüpiter’de korkunç fırtınalar, kalın bulutlar alışık olmadığımız bir atmosferin varlığının kanıtıdır.

Amonyak kristallerinden oluşan yoğun bulutlar saatte 360 km’lik rüzgâr hızına sahip girdap ve kasırgalara neden olarak Jüpiter’in atmosferini karma karışık bir hale sokmaktadır.

Büyük Kırmızı Leke yüzlerce yıldır varlığını koruyan güçlü bir girdaptır. Birkaç Dünya büyüklüğünde olmasına karşılık Hubble Uzay Teleskopu’nun son görüntüsüne göre biraz küçüldüğü anlaşılmıştır. Jüpiter’de özellikle öne çıkan iki büyük fırtına olan Büyük Karanlık Leke ve Oval BA fırtınaların katmanları arası sıcaklık değişimleriyle ilgisi olduğu sanılıyor.

Jüpiter’in görüntünün merkezindeki güney kutbu grimsi renkte bir daire şeklinde görülüyor. Cassini kutbun bu bölgesini atmosferdeki puslu yapı nedeniyle diğer alanlar gibi ayrıntılarıyla görüntüleyemiyor.

Bu görüntü Cassini’nin 11-12 Aralık 2000 tarihindeki yakın geçişi sırasında aracın dar açılı kamerası ile elde edilen 18 renkli fotoğrafla oluşturuldu.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d