Titan’da Denizler Yükseliyor

1,5 milyar kilometre uzaktaki Satürn’ün Titan uydusunun ayrıntıları Cassini aracı yardımıyla ortaya çıkarılıyor. Titan’ın denizleri Dünya denizlerindeki gibi ortalama bir yükseltide yer alıyor. Yeni çalışma bu denizlerin seviyesinin yükseldiğini ve Dünya’daki gibi daha yüksek bölgelerde yeni göller oluştuğunu gösterdi.

Titan’ın en büyük sıvı gölü Ligeia Mare. Titan’daki sıvı su değil hidrokarbonlardan oluşmuştur. (NASA / JPL-Caltech / ASI / Cornell)

Bu bulgu Titan’ın Dünya’ya benzer özelliklere sahip olduğunu gösteren ek kanıttır. Göl, deniz oluşumunu sağlayan ise su değil hidrokarbonlardır.

Yeni araştırmaya göre Titan’daki okyanus düzeyi yükselmiş durumda. Buna ek olarak deniz seviyesinden yüzlerce metre yüksek bölgelerde yeni göller oluştuğu gözlendi. Bu tür göl ve denizlere Dünya’da da rastlanır. Örneğin deniz seviyesinden 3700 metre yüksekte olan ve büyük gemilerle gezilebilen olan Titicaca gölü Dünya’daki en yüksek rakımlı göldür.

Cassini’nin 2004-2013 yılları arasında elde ettiği verilerle oluşturulmuş bu görüntüde Titan’daki göller bölgesi görülüyor. görüntüye ilişkin açıklamalı video alttadır. (NASA/JPL-Caltech/ASI/USGS)

Titan’daki yükselmenin önemi ise Dünya’da görülen akifer sisteminin burada da geçerli olmasıdır. Yüzey altındaki hidrokarbonlar birbirine yakın göller arasında ortak seviye oluşmasını sağlıyor olabilir.

Görevi Satürn’e çarparak sonlandırılan Cassini aracının sağladığı verilerin işlenmesi devam ediyor. Bu çalışmada da yeni verilerle oluşturulan güncel topografik harita kullanıldı.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d