Komşu da Su-Buzu Var

Carnegie’den Jacqueline Faherty başkanlığındaki bilim insanları ilk kez Güneş Sistemi dışında bir cisimde su-buzunun varlığına rastladı. Güneş Sistemi’nde Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi dev gaz gezegenlerde rastlanan su-buzuna şimdiye kadar başka bir yerde rastlanmamıştı.

kcuce
Dördüncü yakın komşumuzun temsili resmi (NASA/JPL-Caltech/Penn State).

Ekip çalışma sırasında Şili Las Campanas Gözlemevi’ndeki soğuk kahverengi cüce taramasında kullanılan FourStar kızılötesi kamerasından yararlandı. Üç gece süren tarama sonrasında 151 görüntü elde edildi. WISE  J085510.83-071442.5 ya da kısaca W0855 olarak adlandırılan cisim ilk kez NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayacısı (WISE) ile bu yılın başlarında keşfedilmişti.

Çok sönük olan cisme ait ayrıntıların belirlenmesi için teleskopların son gücü kullanıldı.

Kahverengi cüceler gezegen olamayacak kadar büyük ancak yıldız olamayacak kadar da küçük cisimlerdir. Yıldızlardan küçük oldukları için çekirdeklerinde füzyonu başlatamazlar. Hemen hemen bir gezegen sıcaklığına sahiptirler. Bu nedenle bazı özellikleri dev gaz gezegenlerle benzerlik gösterir. Bilim insanlarınca özel bir ilgiyle izlenen bu cisimler bu nedenle üzerinde çalışılması kolay cisimler arasındadır.

yakin_sis

W0855 Güneş’e en yakın dördüncü cisimdir. W0855’in yakın kızılötesi görüntülerinin karşılaştırılması sonucunda kahverengi cücenin atmosferik içeriğinde sülfit ve donmuş su bulutlarının izine rastlandı.

“Güneş sistemi dışındaki başka dev gaz gezegenlerde de atmosfer olduğunu düşünüyoruz ancak şimdiye kadar doğrudan gözlenememişti” diyor Faherty.

Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d