Merkür’e İkinci Yakın Uçuş Tamamlandı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Japonya Uzay Ajansının (JAXA) birlikte yürüttüğü BepiColombo görevi, 2025’teki nihai Merkür yörüngesine yerleşmeden önce gezegene ikinci kez yaklaşarak yakın çekim fotoğrafları iletti.

23 Haziran 2022’de gezegenden 200 kilometre kadar uzaktan geçen araç, üzerindeki üç izleme kamerası ile bir dizi aletten aldığı verileri dünyaya iletti. 1024×1024 piksel çözünürlüğündeki renksiz görüntüler indirilerek kullanıma sunuldu.

BepiColombo’nun Merkür’e 2. yakın uçuşu sırasında MCAM kamerası ile aracın bir kısmı da görüntülenecek şekilde fotoğraf alındı. Bölge kraterlerle dolu olsa da aslında volkaniktir. Burası 3.7 milyar yıl önce volkanik patlamalar sonucu akan lavlarla oluştu. Aracın anteni de görüntü de kendini gösteriyor. (ESA/BepiColombo/MTM)

ESA’nın BepiColombo Uzay Aracı Operasyonları Müdür yardımcısı Emanuela Bordoni: “Altı Merkür yakın geçişinin ikincisini tamamladık. Gelecek yıl üçüncüsü gerçekleşecek” diyor.

BepiColombo’nun bu yakın geçişinde gezegene en yakın olduğu zaman gece kısmına denk geldiği için, bu noktadan beş dakika sonra, gezegen yüzeyinden yaklaşık 800 kilometre yüksekteyken fotoğraf alınabildi. Araç gezegen uzaklaşırken de 40 dakika boyunca fotoğraf çekmeye devam etti.

BepiColombo gezegen üzerinde, geceden gündüze doğru geçerken, Güneş gezegenin kraterli yüzeyi üzerinde yükseldi ve gece-gündüz çizgisinin belirgin olmasını sağladı. Böylece gezegen yüzeyindeki topografya önemli şekilde kendini gösterdi.

Araç üzerindeki MCAM kamerasından sorumlu ekip üyesi Jack Wright: “İlk görüntüler geldiğinde çok heyecanlandım ve adeta havaya uçtum. Görüntüler arasında birkaç yıl önce adını önerdiğim ve en sevdiğim kraterlerden biri olan Heaney’da vardı. Gerçekten çok güzel görüntüler elde ettik” diyor.

Heaney, tabanı volkanik malzemeyle kaplandığı için düz ve 125km genişliğinde bir kraterdir. BepiColombo için önemli hedeflerden biridir.

3.9 milyar yaşındaki Caloris havzası ve üzerindeki parlak noktalarla kraterleri görülmektedir. Merkür yüzeyindeki farklılıkları anlamak aracın ana görevlerinden biridir. (ESA/BepiColombo/MTM)

Yakın geçişten sadece birkaç dakika sonra, Güneş yukarıdan parlarken ortaya çıkan 1550km genişliğindeki Caloris havzası görüntülendi. Zeminindeki yüksek yansıtma özelliği olan lavlar onu diğer karanlık olanlardan ayırıyor. Caloris ve çevresindeki volkanik lavların, havzanın oluşumundan yaklaşık yüz milyon yıl sonra oluştuğu düşünülüyor. Bu yüzey farklılığını ölçmek ve nedenlerini anlamak BepiColombo görevinin en önemli hedeflerinden biridir.

Bepicolombo verileri, NASA’nın Merkür çevresinde 2011-2015 yılları arasında görev yapan Messenger aracından alınan verilerle birleştirilecek. Böylece Merkür’ün çekirdeğinden yüzeydeki süreçlere, manyetik alanından ekzosfere kadar tüm yönleri araştırılmış olunacak.

Merkür’de gündoğumu. Gezegenin az kısmı görünmesine karşılık yüzeydeki gölgeler kraterlerin büyüklük ve derinlikleri hakkında bilgi vermektedir. (ESA/BepiColombo/MTM)

BepiColombo bu yakın geçişleri yaparken üzerindeki çoğu alet çalıştırılmıyor. Bunların doğru dürüst veri alabilmeleri için aracın Merkür yörüngesine oturması gerekiyor. Yine de kısa sürede gezegenin manyetik alanı, plazma ve parçacık ortamına ilişkin az da olsa veri toplayabilir.

BepiColombo’nun aslı görevi 2026’da başlayacak. Biri Yer, ikisi Venüs, altısı Merkür olmak üzere toplamda dokuz gezegenin yakınından geçerek Merkür yörüngesine oturması planlandı. Araçta güneş enerjisiyle çalışan itki sistemi bulunuyor. Aracın bir sonraki Merkür yakın geçişi ise 20 Haziran 2023’te gerçekleşecek.

BepiColombo’nun dokuz yakın geçişini gösteren grafik. (ESA)

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d