Neptün’ün Truvaları

Neptün’ün Lagrange noktalarından L4 ve L5’de, gezegenin hışımından saklanan asteroitler olduğu ortaya çıktı. (Subaru Telescope)

Washington Carnigie Enstitüsü’nden Scott Sheppard ve Hawai-Hilo’daki Gemini Gözlemevi’nden Chad Trujillo Neptün’ün L5 olarak adlandırılan Lagrange noktasında bir grup truva asteroiti olduğunu buldular. Keşif  8,2 metrelik Subaru Teleskopu ile göktaşlarının bulunması ve Carnigie’deki 6,5 metrelik Magellan Teleskopu ile de bunların yörüngesinin saptanmasıyla gerçekleştirildi.

Lagrange noktaları gezegenlerin denge noktalarıdır. Bu bölgelerde Güneş’in kütle çekimi ile gezegenin çekimi dengelenir ve küçük cisimler bu bölgelerde kendilerine yer edinebilir. L1, L2 ve L3 noktaları gezegenle Güneş hizasında, L4 ve L5 noktaları ise gezegene göre 60 derece açı yapacak şekilde yer alırlar.

Yunanlıların saklandığı tahtadan yapılmış Truva atı nasıl ki içindekileri koruduysa, Truva asteroitlerini de Lagrange noktaları korumaktadır. Truva atları gezegenle birlikte hareket ederler ancak gezegenin kütle çekimine kapılıp onunla çarpışmazlar. Sheppard ve Trujillo Neptün’ün L4 noktasında altı truva atı asteroiti bulunduğunu fark ettiler. L5 için daha ayrıntılı gözlem gerekiyordu.

Neptün’ün olası truva atları Subaru Teleskopu ile çok geniş bir bölgede arandı. 8 metrelik Subaru Teleskopu odak naoktasında bir alet monte edilebilen tek teleskoptur. Suprime-Cam aleti ile gökyüzünün çok geniş bir bölgesine bakmak mümkündür. Gökbilimcilerin gözlemleri L4 dışında L5 noktasında da en az bir Truva arı asteroitinin olduğunu gösterdi.

İki araştırmacı Neptün’ün bu Truva atlarını Güneş Sistemi’nin erken döneminde yörüngesine oturmak üzereyken yakaladığını düşünüyor. Düzgün ve yavaş bir şekilde bu bölgelere gelmiş ya da dev gezegenin kütle çekiminin etkisiyle böylesi bir yörüngeye oturmuş olabilirler. Daha sonrasında ise Güneş Sistemi daha karmaşık bir yer olmuş ve birçok cismin yörüngesi değişmiş olabilir. Nasıl olursa olsun sonuçta bu Truva atları bize Güneş Sistemi’nin oluşumu hakkında bilgi vermektedir.

Kaynak: Astronomy

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.