Titan Deniz ve Göllerinin Yeni Görüntüleri

Güneş ışıklarının aydınlattığı Titan’ın kuzey kutbu çevresindeki sıvı metan ve etan deniz ve gölleri Cassini ile görüntülendi. Su yerine hidrokarbon sıvısı içeren Titan gölleri, dev uyduda Dünya’daki gibi bir ‘hidrolojik çevrim’ olduğunun ipuçlarını içeriyor.

Titan
Titan’ın yeşilimsi görünümü altında turuncu renkle kendini gösteren kısımlar sıvının buharlaşması sonrasında kalan organik bileşiklerden oluşuyor. (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho)

Titan’ın güney kutbunda büyük bir göl ve birkaç küçük göl olsa da uydunun hemen hemen diğer tüm gölleri kuzey kutbunda bulunuyor. Cassini Titan’ın kalın bulutlarının altında saklanan yüzeyini radarı ile görüntülemektedir. Şu ana kadar Cassini optik ve kızılötesi tayfölçerleri yardımıyla uyduyu uzaktan ya da kısmen görüntüyebilmişti.

Önemli ipuçları elde edebilmek için çeşitli etkenler bir araya getirildi. İki yakın uçuş en iyi görüntülerin alınmasını sağladı. Cassini 9 yıl kadar önce Satürn Sistemi’ne vardığında Titan’ın kuzey kutbunda kış başlamıştı. Geçtiğimiz yıl Cassini uyduya yakın geçiş yaptığı sırada kuzey kutbunun neredeyse yağmursuz ve bulutsuz olmasıyla önemli görüntülere ulaşılmıştı.

Görüntüler 10, 26 Temmuz ve 12 Eylül 2013 tarihlerinde Titan yakın uçuşu sırasında elde edilen kızılötesi verilerle oluşturulmuştur. Optik renk tayfı üzerine işlenen kızılötesi tayfölçeri ile göl çevresindeki maddenin farklılığı ortaya çıkmıştır. Buna göre Dünya’daki göllerin çevresinde görülen tuz izleri gibi, göl çevresinde buharlaşan maddenin bıraktığı izler görülmektedir. Bunların sıvı metanın buharlaşmasıyla açıkta kalan organik kimyasallar olduğu düşünülüyor. Titan’ın yeşilimsi görünümü altında bu kısımlar kendilerini turuncu renkleriyle gösteriyor.

Mozaik görüntüde yakın kızılötesi veriler altında göl ve denizler (koyu renkli olanlar) görülüyor. Titan’daki göl ve denizler sıvı metan ve etandan oluşuyor. Titan Güneş Sistemi’nde sıvı göl ve denizi olan Dünya dışındaki tek yerdir. (NASA/JPL-Caltech/SSI/JHUAPL/Univ. of Arizona)

Cassini’nin kızılötesi görüntüleri olmasaydı bölge parlak kısımlar halinde görülecekti. Bu parlaklık elbette göllerden kaynaklanmaktadır. Göller çok farklı şekillere sahiptir. Sıvı nedeniyle çözünen kayaların varlığı arazinin volkanik patlama sonrasında görülen arazi çöktüğünü kanıtlar gibidir. Dünya üzerinde New Mexico’daki Carlsbad Mağaraları gibi bu tip yerler bulunmaktadır.

Cassini ekibinden Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuarı’ndan Elizabeth (Zibi) Turtle: “Göl ve denizler keşfedildiğinden bu yana bu enlemlerde böylesi yapıları arar olmuştuk. Bölge için alınan her görüntü beraberinde yeni açıklamaları da getirmektedir” diyor.

1997’de fırlatılan Cassini 2004 yılından bu yana Satürn Sistemi’ni araştırmaktadır. Araç göreve başladığından bu yana Satürn’ün yılının (yaklaşık 30 yıl) üçte biri kadar zaman geçti ve bu süre içinde kuzey yarıküredeki kış ve yaz mevsimlerini gözledi.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Linda Spilker: “Titan’ın kuzeyi adeta bir göller bölgesidir. Bu açıdan Güneş Sistemi’nde Dünya’ya benzer özellikler taşıyan ilginç bir cisimdir. Sadece göllerini görmekle kalmayıp mevsim değişimlerini izleyebiliyoruz. Güneş ışıklarının kuzeydeki muhteşem parıltısını hissedip manzarayı görüyoruz. Bunları ise elimizdeki veri setlerini birbirine karıştırarak yapıyoruz” diyor.


JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d