Araştırmacılar James Webb Uzay Teleskopu verilerinden bir gezegen keşfetti. LHS 475b olarak adlandırılan karasal gezegen Yer ile aynı çapa sahip.
Gezegen ilk kez TESS verilerinden varlığını işaret etti. Gezegenin onayı için James Webb Uzay Teleskopunun (JWST) yakın kırmızı öte tayfçekerinin gözlem yeteneğine başvuruldu. Gezegen, yıldızı çevresinde iki geçiş yaptıktan sonra kolayca belirlendi.
JWST çalışan tüm teleskoplara göre gezegenlerin atmosferlerini inceleme şansı sunuyor. Gezegen atmosferi analiz edilerek bileşenleri ortaya çıkarılabilir. Yeni keşfedilen gezegenin atmosferi olup olmadığı henüz bilinmiyor ancak yeni gözlemlerle bu belirlenebilir.
Gezegende bir atmosfer olmayabilir, ya da saf karbondioksitten oluşan bir atmosferi de olabilir. Saf karbondioksitten oluşan bir atmosferi tespit etmek zordur ve hassas ölçümler gerektirmektedir. Araştırmacılar daha fazla gözlemle bu zorluğu aşmayı planlıyor.
JWST gezegenin Yer’e göre birkaç yüz derece daha sıcak olduğunu belirledi. Gezegende bulutlar olduğu tespit edilirse bu büyük olasılıkla Venüs benzeri karbondioksitle örülü kalın bir atmosferinin olması demektir.
Gezegenin yörünge dönemi ise iki gün. Yıldızına Güneş sistemindeki hiçbir gezegenin olmadığı kadar yakın dolanıyor. Yıldızının Güneş’e göre daha soğuk olan kırmızı cüce sınıfında olması da gezegen sıcaklığının fazla artmamasını ve bir atmosferi olma şansını sağlıyor.
Yeni keşif diğer kırmızı cüce yıldızların çevresinde dolanan Yer büyüklüğünde karasal gezegenler keşfedilebilmesinin önünü açtı. Önümüzdeki yıllarda JWST ile daha fazla küçük ve karasal gezegen keşfedilebilir.
LHS 475b bizden 41 ışık yılı uzaklıkta ve Sekizlik (Octans) takımyıldızında bulunuyor.