Havuzdaki Dev Balık Misali

Yerden görülen büyüklüğüyle 302 yıldızı. (Joel Lamb)

Michigan Üniversitesi’ndeki gökbilimciler büyük yıldızların herhangi bir yerde oluşabileceğine ilişkin bir çalışmayı sundular. Onlara göre büyük yıldızlar büyük kümelere ihtiyaç duymuyorlar.

Bu yerden görünen dev yıldızlarla ilgili yapılmış en ayrıntılı gözlemsel çalışmadır. Bilim insanları Güneş’ten 20 ile 150 kat büyük dev yıldızları yakından izlemek için Hubble Uzay Teleskopu’nu kullandılar. Gökbilimciler bunun için Samanyolu’nun komşularından  olan Küçük Macellan Bulutu’nu seçtiler.

20 Aralık’ta The Astrophysical Journal’da yayınlanan sonuçlara göre gözlenen beş yıldızın büyük olmayan kümelerde bulunduğu belirlendi. Kümeler 10 veya daha yıldızdan oluşan oldukça küçük yıldız kümeleri.

Michigan Üniversitesi Astronomi Bölümü’nden doktora öğrencisi Joel Lamb ve Doçent Sally Oey keşiflerinin önemini anlattılar.

Hubble gözüyle 302 yıldızının bir küme içinde olduğu görülüyor. (Joel Lamb)

“Babam annesinin çiftliğinde bulunan küçük bir gölette balık avlardı” diyerek konuya farklı bir örnek veriyor Lamb ve devam ediyor: “Bir gün çok büyük bir balık yakaladı. Bizim yaptığımızda buna benziyor. Soru şu: Küçücük bir gölde dev balık olur mu? Gölün büyüklüğü orada yaşayacak balıkların büyüklüğünü etkiler mi? Bu soruda göl, yıldız kümesi yerine geçer. Sonuçlarımız yanıtın ‘evet’ olduğunu gösteriyor. Küçük bir gölde dev yıldızlar oluşabilir.”

Çok büyük yıldızlar bulundukları gökadanın gelişimini etkiler. Bu yıldızlardan yayılan rüzgarlar ve ışıma yıldızlararası uzaydaki gazın yeni yıldızlar oluşumunu tetikler. Bu yıldızların süpernova patlamaları dünya ve yaşam için gerekli olan ağır elementleri oluşturur. Gökbilimciler bu yıldızların nerede ve nasıl oluştukları sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyorlar. Oey’e göre bu yıldızların kaynakları hakkında büyük bir tartışma vardır.

Bir kurama göre büyük bir yıldız kümesindeki büyük yıldızlardan gelen gaz ve tozun yoğun miktardaki karışımı büyük yıldızları oluşturur. Ancak yeni araştırma bu kurama karşı çıkar nitelikte. Çünkü daha küçük kümelerde de büyük yıldızların olduğu belirlenmiş durumda.

“Bizim bulgularımız bir kümenin boyutunun içindeki yıldızın büyüklüğüyle ilişkili olduğunu söyleyen kuramla örtüşmüyor” diyor Oey.

Kaynak: Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d