Webb’den Oluşum Sütunları Gözlemleri

Sağdaki Webb’in NIRCam kamerası ile soldaki MIRI aletiyle alınmış görüntüsüdür. NIRCam görüntüsünde sütunlardaki yıldızlar görülürken MIRI görüntüsünde daha çok bulutun yapısı gözlenmektedir. (NASA, ESA, CSA, STScI; 
Joseph DePasquale (STScI), Alyssa Pagan (STScI))

James Webb Uzay Teleskopu Oluşum Sütunlarını görüntüledi. Teleskoptaki Orta Kırmızıöte Aleti (MIRI) ile henüz üzerindeki tozlu perdeyi atmamış olan genç yıldızlar görüntülenerek sütunların farklı, gümüş renkteki görüntüsü elde edilmiş oldu.

MIRI görüntüsündeki bu ürpertici manzara yıldızlararası tozla birlikte sütunların yapısını ortaya çıkarılıyor. Orta kırmızıöte dalga boyunda yıldızlar görülemez ancak onları saran gümüşümsü renkteki bulut görülebilir. Bulutun bu görüntüsü içerideki yüksek enerji ve hareketliliği anlatıyor.

Bölgede binlerce yıldız oluşmuştur. Webb’in Yakın Kırmızıöte Kamerası (NIRCam) bunları göstermektedir. MIRI ile ise yıldızların çoğu görülememektedir. Bunun nedeni oluşan birçok yıldızın çevresindeki toz perdesi atmasıdır. MIRI bunun yerine çevresini saran toz ve gaz bulutunu atmamış olan yıldızları görebilmektedir. Bu yıldızlar görüntüde kırmızı renkte görülen kürelerin içindedir. Görüntüdeki mavi renkte parlayan yıldızlar diğerlerine göre yaşlı olup gaz ve toz katmanlarını atmışlardır.

Görüntünün en üstündeki sütundan biraz aşağı indiğinizde bir tepenin üzerinde görülen kırmızı parlak yıldıza kadar olan uzaklık Güneş Sisteminden daha büyüktür.

Oluşum sütunları 6500 ışık yılı uzağımızdadır ve Kartal bulutsusu içinde yer almaktadır.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d