Gezen Magnetar Gözlem Altında

Gezen Magnetar Gözlem Altında

Hubble teleskopu yardımıyla bir magnetarın gökadamıza bilinmeyen bir yerden geldiği keşfedildi. Araştırmacılar cismin Samanyolu’nda süpernova patlaması sonucu oluşmamış en olası magnetar adayı olduğunu belirtiyor. Bu tuhaf cisim hızlı radyo patlamalarındaki mekanizmaya dair ipuçları verebilir. SGR 0501+4516 olarak bilinen magnetar, 2008’de…

Yakınımızdaki Süpernova Adayı

Yakınımızdaki Süpernova Adayı

Gökbilimciler, 150 ışık yılı uzaklıkta son derece ender rastlanan büyük kütleli ikili yıldız sistemi keşfettiler. Durumun ilginç olması ise bu iki yıldızın birbiriyle çarpışma rotasında olması. Çarpıştıklarında Ay’dan 10 kat daha parlak duruma gelen Tip 1a süpernovası gerçekleşecek. Özel bir…

Süpernova ve Kara Delik Çevresine Yakın Bakış

Süpernova ve Kara Delik Çevresine Yakın Bakış

XRISM, süperkütleli bir kara deliğin etrafındaki ve bir süpernova kalıntısındaki malzemenin yapısını, hareketini ve sıcaklığını benzeri görülmemiş bir ayrıntıyla ortaya çıkardı. Gökbilimciler, teleskobun fırlatılmasından bir yıl bile geçmeden, yeni X-ışını teleskobunun ilk bilimsel sonuçlarını bugün sundular. Devasa bir kara delik…

Uzak Gökadadaki İkinci Süpernova

Uzak Gökadadaki İkinci Süpernova

NASA’nın James Webb Uzay Teleskopu Kasım 2023’te dev bir gökada kümesini gözledi. Çalışma ilk olarak Albert Einstein tarafından ileri sürülen kütleçekimsel merceklenme adı verilen etki, MRG-M0138 adlı uzak gökadadan gelen ışık, MACS J0138.0-2155 adlı dev gökada kümesinin gelen ışığı bükmesiyle…

Serbest Dolaşan Kara Delik Keşfedildi

Serbest Dolaşan Kara Delik Keşfedildi

Gökbilimciler Samanyolu gök adamızda 100 milyon kara deliğin serbest halde dolaştığını tahmin ediyor. Şimdiye kadar bu fikri destekleyecek serbest bir kara delik keşfedilmemişti. Altı yıllık titiz gözlemlerin ardından Hubble teleskopunun yardımıyla böyle bir kara deliğin varlığına ilişkin doğrudan kanıt sağlandı….

1000 Işık Yılı Genişliğindeki Balonun Merkezindeyiz

1000 Işık Yılı Genişliğindeki Balonun Merkezindeyiz

Gezegenimiz ve dolayısıyla Güneş Sistemi genç yıldızlarla çevrili 1000 ışık yılı genişliğindeki bir balonun merkezinde bulunuyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre 14 milyon önce başlayan bir dizi süpernova ile yıldızlararası uzaya yayılan gaz bulutu genişledi. Güneş bu sırada buluttan uzak…

2037’de Süpernova Patlaması Görülecek!

2037’de Süpernova Patlaması Görülecek!

Gökbilimde tahminde bulunmak zordur. Buna karşılık Ay ve Güneş tutulmalarını, bazı kuyrukluyıldızların Güneş’e yaklaşmaları ile ilgili zaman tahminlerini kolaylıkla yapabilirler. Güneş Sisteminin çok ötesine bakan gökbilimciler Süpernova Requiem adlı patlayan bir yıldızın 2037’de ölümünün tekrarının oluşacağını tahmin ettiler. Yakın gelecekte…

Hubble Sabiti Belirsizliği Sürüyor

Hubble Sabiti Belirsizliği Sürüyor

90 yıldan fazla bir süre önce Edwin Hubble, evrenin genişlemesine hızına ait ilk ipucunu gözledi ve şimdi Hubble sabiti olarak adlandırılan değeri belirledi. Ancak o zamandan bu yana gökbilimciler bu sabitin gerçek değerini tartışıyor. Yeni bir çalışmayla zaman içinde erken…

Süper-Dev Yıldız Neden Sönükleşiyor?

Süper-Dev Yıldız Neden Sönükleşiyor?

Yıldızların bazıları olağanüstü boyutlarda olabilir. Bunların arasında en dev olanlardan biri de VY Canis Majoris’tir. Bu yıldız o denli büyüktür ki, Güneş’in yerinde olsaydı Satürn yörüngesine kadar olan alanı kaplardı. Hiperdev olarak bilinen bu yıldızın parlaklığı 300,000 Güneş’in parlaklığı kadardır….

Betelgeuse Verileri Güncellendi

Betelgeuse Verileri Güncellendi

Betelgeuse Avcı takımyıldızının sol omzunda yer alan kış mevsiminde gökyüzündeki en parlak ve tanınmış yıldızlardan biridir. Ancak son zamanlarda tuhaf davranıyor: 2020’nin başlarında parlaklığında muazzam bir düşüş gözlendi ve bu da yıldızın patlamak üzere olabileceği tartışmalarına yol açtı.