“Dünya’yı görüyorum! O çok güzel!”

Vostok 3KA-3 (Vostok 1) aracıyla 12 Nisan 1961’de uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin. (alldayru.com)

İnsanoğlunun uzay macerası 50. yılında. 50 yıl önce ilk kez bir insan, Yuri Gagarin Dünya’ya uzaydan bakmıştı.

Dünya’nın il uzay gemisi Vostok 12 Nisan 1961’de Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından fırlatıldı. Vostok, pilot binbaşı Yuri Gagarin yönetimindeydi.

Gagarin’in uzaydan yaptığı çağrı 1961’in en önemli olayı oldu. Amerikalılar bunu şaşkınlıkla karşıladı ve Moskova’ya tebrik mesajları iletildi.

Dünya yörüngesinde 108 dakika süren uçuş, Gagarin’i uzayda yürüyen ilk insan ve küresel kahraman konumuna getirdi. O sırada Gagarin henüz 27 yaşındaydı.

Bu tarihte yeni bir dönemin başladığını gösteriyordu. NASA bu olayın ardından hemen astronot eğitim sürecini başlattı ve bir ay sonra Alan Shepard ABD’nin ilk astronotu oldu.

Görüntü: Solda, Yuri Gagarin muhtemelen arıza yapmış aracını tamir etmeye çalışıyor, ya da poz vermek için böylesi bir rol kesilmiş (alldayru.com). Sağda,11 Nisan 2011’de yapılan Yuri gecesi kutlamalarından bir kare. (ESA / Nadjejda Vicente)

Sonraki yıl Amerikan astronotu John Glenn Merkür kapsülü ile Dünya yörüngesinde tur atana kadar beklenecekti.

Vostok-1 iki gün sonra yeryüzüne döndü. Yuri Gagarin dönemin SSCB Başbakanı Nikita Khrushchevile ile Kremlin Sarayı balkonunda halkı selamladı.

Sadece 48 saat önce sıradan bir insan olan Gagarin artık tüm dünyada tanınan ünlü bir insan olmuştu. Yaptığı dünya turunda her gittiği ülkede kendisini karşılayan coşkulu kalabalığın gösterdiği ilgiden memnundu.

Gagarin’in uluslararası ziyaretleri önemliydi çünkü bu olay tam da soğuk savaşın zirveye tırmandığı bir zamanda gerçekleşmişti. Dünya dışına seyahat yapan tek kişi olan Gagarin bu özelliği nedeniyle dünyada ilkti ve bu her şeyin önüne geçmiş gibi görünüyordu. İdeolojik farklılıklar bir anda unutulmuştu. Tün dünyada konuşulan tek olay Gagarin ve uzay yürüyüşü olmuştu.

Gagarin bir daha uzaya gitmedi. Ancak dünya turu sonrasında Rus uzay programı çalışmalarına katılmak için evine Star City’e döndü. 1967’de yeni geliştirilmiş olan Soyuz uzay aracıyla uçuş eğitimlerini gerçekleştirdi. Görev tehlikeli olduğu için istasyon yöneticileri Gagarin’i bu görevin dışında tuttular.

Gagarin 27 Mart 1968’de rutin bir eğitim uçuşu sırasında arızalanan uçağının düşmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Külleri Kremlin Sarayı’nın duvarına konuldu ve Ay’daki bir krater ile bir asteroite (1772 Gagarin asteroiti) adı verildi.

ESA

Yuri Gagarin ile ayrıntılı bilgi ve görüntüler için tıklayınız.

Önerilir...

2 Yorum

  1. ya hocam ben mi yalnış biliyodum.bildiğim kadarıyla gagarini taşıyan vostok uzay aracında pencere yoktu.bu adam nasıl dünyayı görmüş…???:)

    1. Ben böyle birşey duymamıştım. Ancak buradaki görüntüde pencere değil pencereler görülüyor.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d