Juno’nun Jüpiter Yolculuğu Başladı

Juno Atlas V roketiyle Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatıldı. (NASA/Bill Ingalls)

NASA’nın güneş enerjisiyle çalışan Juno uzay aracı Jüpiter’e doğru yolculuğuna başladı. Araç yaklaşık 5 yıl sonra Jüpiter’e ulaşacak.

Juno Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in kökeni ve evrimiyle ilgili ayrıntılı çalışmalara destek sağlayacak. Böylece dev gaz gezegenlerin kökeni hakkındaki sorulara yanıt aranarak diğer yıldızların çevresinde dolanan gezegen sistemleri hakkında da sağlıklı fikir yürütülebilecek.

NASA Başkanı Charles Bolden: “Juno aracıyla ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yeni bir sınır yolculuğu başlattı. Gelecekte yapılacak keşiflerle güneş sistemini daha iyi tanıyacak ve daha zorlu soruların yanıtlara bulunarak bilim daha ileri taşınacak” diyor.

Juno bir Atlas V roketi ile fırlatıldı. Araçta enerji gereksinimini sağlayacak dev güneş panelleri bulunuyor.

Juno, Dünya ile Ay arası uzaklığı (yaklaşık 402 336 km) bir günden daha kısa sürede tamamlayacak kadar hızlı. Araç Jüpiter yolculuğunu tamamlamak için beş yılda 2.8 milyar km yol alacak. Araç gezegenin kutupları, yörüngesi, kökeni, yapısı, atmosferi, manyetosferi ve olası katı çekirdeği hakkında bilgi edinmek için sekiz bilimsel aletten yararlanacak.

Jüpiter, dört büyük uydusu ve diğer küçük uydularıyla küçük bir güneş sistemidir. Jüpiter oluşumu sırasında şimdiki büyüklüğünden seksen kat daha büyük olsaydı bir yıldız şeklinde oluşabilirdi.

San Antonio Soutwest Araştırma Enstitüsü’nden Juno görevi baş araştırmacısı Scott Bolton: “Jüpiter güneş Sistemi’ninRosetta Taşı’dır. Bu eski gezegen güneş sistemindeki tüm gezegenler, asteroitler ve kuyrukluyıldızlardan daha fazla maddeye ev sahipliği yapar. Juno ile Jüpiter’in hikayesini öğrenmeyi arzuluyoruz” diyor.

Juno’nun Jüpiter’e 2016’da varması planlanıyor. (NASA/JPL-Caltech)

Juno adı Yunan ve Roma mitolojisinden gelmektedir.

NASA-Juno

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d