2012’de Ne Olacak?

Güneş’teki patlamalarla uzaya saçılan elektromanyetik enerji ve parçacıklar Dünya’nın sonunu mu hazırlıyor? Güneş, Dünya’nın yok olması işin gerekli enerjiyi gerçekten 2012’de mi yollayacak? 2012 için endişeli olmalı mıyız? Nereye saklanmalıyız? Pencere ve kapıları kurşunla kaplamak gerekli mi? Depremlerin nedeni Güneş mi? 

Aslında bu bunun gibi sorular son zamanlarda biraz daha fazla yüksek sesle dile getirilmeye hatta yanıtlarıyla birlikte verilmeye başlandı. İşin aslı şu: Güneş bundan 11 yıl önce de bir çevrime girdi ve şimdi en az 11 yaşında olanlar bu patlamaları ‘bilmeyerek’ de olsa yaşadı.

NASA bu konuda önceki aylarda yaptığı açıklamayı yenileme gereği duydu. Astronomi Diyarı’da bu bilgiyi buradan yayınlamayı görev biliyor.

28 Ekim 2003’teki güneş patlaması SOHO ile bu şekilde görüntülenmişti.(NASA/SOHO)

Güneş çevrimleri yeni değil, binlerce yıl süren bir doğal olay. 11 yaşın üzerindeki herkes bir önceki güneş aktivitesini yaşadı ve hiç kimsenin bundan dolayı burnu bile kanamadı, hissetmedik bile. Yakın zamandaki maksimum güneş aktivitesi ise 2013’ün sonu ya da 2014’ün başında olacağı tahmin ediliyor ama kesinlikle 2012’de değil.

Bundan daha da önemlisi Güneş’te oluşacak ve Dünya’yı yok edecek güçte bir ateş topu ise 150 milyon km’yi kat edecek yeterli enerji sahip olamaz.

Tabi bu gezegenimizin tamamen etkilenmeyeceği anlamına gelmez. Güneş parlaması sonucunda gezegene ulaşan elektromanyetik ışıma ve enerji yüklü parçacıklar tüm Dünya’yı kaplamaz. Bu parçacıklar geçici arızalara örneğin diyelim ki bir GPS uydunun Dünya ile iletişiminde kesintilere neden olabilir. Bundan daha da ileri gidersek, koronal kütle atımı (coronal mass ejection -CME) ile Dünya içine giren parçacıklar atmosfer içinde elektromanyetik dalgalanmalara neden olabilir. CME parçacıklar bir uyduyla çarpışıp onun elektronik sistemlerinde arızalara sebep olabilir.

Dünya gün geçtikçe daha fazla teknolojik cihazlara kavuşuyor. Herkesin kullandığı cep telefonlarının çalışma ilkesi GPS uydularına dayanır. Aynı zamanda uçaklardaki navigasyon sistemleri, mali işlemlerin yürütüldüğü son derece hassas saatler uzay hava durumu için oldukça ciddi konulardır.

Aynı şekilde kasırgalar da bir sorun oluşturabilir. Biraz ön bilgi ve uygun önlemlerle kendinizi koruyabilirsiniz. Mesela evin tüm elektronik sistemlerini kapatıp oradan uzaklaşabilirsiniz. Benzer şekilde gruplar halinde böylesi önlemler alınabilir. CME Dünya’ya ulaşmadan önce NASA ve NOAA bilim insanları, elektrik şirketleri, uzay operatörleri ve havayolu pilotları için gerekli uyarılarda bulunurlar. NASA, güneş aktiviteleri ve uzay hava durumuyla ilgili son birkaç on yılda öngörü yeteneklerini oldukça hızlı geliştirmiştir. Bunun için gerekirse gerekli önlemleri almaya NASA birimleri davet edebilir.

Ancak en kötü senaryoda bile Dünya fiziksel olarak yok olmayacaktır.

NASA

Astronomi Diyarı notu: Bu yazıda NASA özellikle uydu sinyaliyle çalışan sistemlere ve kasırgalara vurgu yapıyor. Daha önce de bu konuda çeşitli tartışmalar yapılmıştı. Ancak hiçbir bilim insanı güneşteki patlamaların bir insanı doğrudan etkilemeyeceğini belirtiyor. Bu konuda rahat olabiliriz. Depremlerin nedeni ise tamamıyla yer kabuğu hareketlerinden kaynaklanıyor. Bunun da Güneş’le bir ilgisi yok.

2012 ile ilgili felaket senaryoları bununla kalmıyor. Bir başka senaryo da ‘bilinmedik’ bir gezegenin birden bire ortaya çıkıp Dünya’ya çarpması. İlginç olan bu gezegenin her 3000 yılda bir ortaya çıkıp Dünya ile çarpışması. Bu nasıl bir çarpışmadır ki Dünya’daki yaşam bundan etkilenmemiş. Konuyla ilgili ayrıntılı bir haberi GökBilgide bulabilirsiniz.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d