CERN’de İlk Çarpışma Verileri Alındı

ALICE’de gözlemlenen çarpışmaya ilişkin bir resim. (CERN)

Yapımı 20 yıl süren CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) ilk çarpışma sonuçları alınmaya başladı. 20 yıldır bugünü bekleyen fizikçilerin heyecanlanması ise gayet doğal. LHC’de ilk çarpışma geçtiğimiz hafta gerçekleşmişti. Çarpışmadan altı gün sonra ALICE ile ilk veriler alınmaya başlandı.

ALICE gurubunda görevli fizikçilerden Dr. David Evans böylesine bir çalışma içerisinde yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtiyor. ALICE algılayıcısı saniyenin milyonda biri hassasiyette çalışmaktadır.

ALICE algılayıcısının büyüklüğünü ve şeklini gösteren çizim.
ALICE algılayıcısının büyüklüğünü ve şeklini gösteren çizim.

LHC’de çarpıştırılan iki protondan ortaya çıkan enerjinin bir kısmı Einstein’ın E=mc^2 denklemi kullanılarak elektrik yüklü parçacıklar ile antimadde parçacıklarına dönüşür. İşte bu parçacıklar ALICE dedektörü yardımıyla bulunur.

ALICE ile Büyük patlamadan hemen sonra ilkel evren içinde oluşan temel parçacık çorbasındaki kuarklar ve gluonlar irdelenebilecek. Bu parçacıklar büyük patlamadan sadece birkaç mikro saniye içinde oluşmuştur.

ALICE algılayıcısında 30 ülkeden yaklaşık 1000 kadar fizikçi ve mühendis çalışmaktadır. Algılayıcı yaklaşık 10 000 ton ağırlığındadir. ALICE’e bağlı olan son derece gelişmiş ileri teknoloji ürünü izleme sistemleri ve elektronik ağ yapısı bulunmaktadır.

Kaynak: Science&Technology

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d