Hubble Uzay Teleskopu uzayda bütün ihtişamıyla parlayan bir kozmik kolye görüntüsü elde etti.
Kolye Bulutsusu olarak bilinen nesne Güneş benzeri iki yıldızın birleşerek patlaması sonucunda oluşan bir gezegenimsi bulutsudur. Elmas bir kolyeyi andıran parlak noktaları saran gaz bulutuyla bulutsu nun çevresi 9 ışık yılı uzunluktadır (Güneş’e en yakın yıldız olan Proxima Centauri uzaklığının iki katı). Merkezindeki parlak çift yıldızdan gelen ışıma morötesi ışığın emilimi nedeniyle küçük bir parıltı olarak görülmektedir.
Birbirine çok olan çift yıldız PN G054.2-03.4 olarak bilinen bulutsuyu ortaya çıkardı. Yaklaşık 10 000 yıl önce yaşlı olan yıldız diğerini saracak şekilde şişti. Böylece oldukça büyüyen yıldızın basıncı kütle çekimini yenerek dışarı doğru dağılmasına ve oldukça yoğun bir halkanın oluşmasına neden oldu. Görülen parlak noktalar halkadaki en yoğun gaz kümeleridir.
İki yıldız birbirinin çevresinde oldukça hızlı dolanıyor ve bir turlarını bir günden daha kısa sürede tamamlıyorlar (Merkür’ün Güneş çevresindeki turu 88 gündür).
15000 ışık yılı uzaklıktaki Kolye Bulutsusu, Sagitta (Okçuk) takımyıldızında bulunuyor. Bu birleşik görüntü 2 Temmuz 2011’de alındı. Görüntü Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 ile bulutsuda hidrojen (mavi), oksijen (yeşil) ve azot (kırmızı) olduğu belirlendi.