Yıldız Oluşum Bölgesi ON2

Kütleli yıldızlar gaz ve toz bulutları içinde fırtınalar oluşturarak doğarlar. Bu yıldızlar ömürlerini süpernova patlamasıyla bitirmeden önce de güçlü rüzgârlar oluşturarak ışınım yayarlar ve kısa ama oldukça hareketli bir hayat geçirirler.

Yıldız oluşum bölgelerinden ON2’ye ait bu görüntüde büyük kütleli yıldızların çevreleriyle etkileşimi görülüyor. Bu görsel NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu’nun kızılötesi verileri ve ESA’nın XMM-Newton X-ışını Gözlemevi’nin X-ışını verileriyle oluşturuldu.

yildiz olusum bolgesi_ON2
Dünya’dan 4000 ışık yılı uzaklıktaki yıldız oluşum bölgesi ON2, Berkeley 87 adıyla bilinen açık yıldız kümesindedir. (L.M. Oskinova, R.A. Gruendl, Spitzer Space Telescope, JPL, NASA & ESA).

Dünya’dan 4000 ışık yılı uzaklıktaki bu yıldız beşiği, Berkeley 87 adıyla bilinen açık yıldız kümesindedir. Küme Güneş ve Güneş’ten daha küçük 2000 dolayında yıldız ile birkaç düzine 10-80 Güneş kütleli dev yıldıza ev sahipliği yapar.

Gaz ve tozun içinde iki ayrı kısımda parlayan bulutların merkezi aynı zamanda görüntünün de merkezindeki ağırlıklı bölge kırmızı ile gösterilmiştir. Görüntüde dağılmış durumda birçok cisim bulunmaktadır ve geleceğin yıldız adayları yeşil renkle görülmektedir. Görüntünün üst kısmındaki parlak sarı yıldız olan BC Kuğu (BC Cygni) şişmekte olan ve süpernova olarak patlaması beklenen büyük bir yıldızdır.

ON2 arasında görülen mavimsi parçalar XMM-Newton’un X-ışını gözlemleriyle üretilmiştir. Bunlar genç ve büyük kütleli yıldızlar olup X-ışını yaymaktadır. Özellikle alt bulutta pembemsi bölümün yakınındaki mavi topluluk ilgi çekici olabilir. Bunlar büyük yıldızların ürettiği rüzgârlar ile hareketlenen çok hızlı parçacıklar nedeniyle şok dalgalarının genişlemesi sonucunda üretilmektedir.

Görüntünün eni ve boyu 15 yay dakikası uzunluğundadır. Bu görselle ilgili ilk çalışma Oskinova ve arkadaşları tarafından Nisan 2010’da yayınlanmıştı.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d