Kepler’den Yeni Dünya Adayları

Kepler’in bulduğu gezegenlerin gözlediği bölge üzerindeki dağılımı. (NASA/Wendy Stenzel)

Samanyolu’nda kaç tane Dünya büyüklüğünde  gezegen var? Bunlardan ne kadarı yaşam alanı içinde? Bu sorulara yanıt arayan NASA son zamanların en önemli keşiflerinin birine imza attı.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden William Borucki: “Belirlediğimiz 68 Dünya büyüklüğündeki gezegenin 54’ünün yıldızlarının yaşam alanı içinde bulunduğunu fark ettik. Böylesi bölgede yer alan gezegende ve uydusunda sıvı su olabilir. Bunlardan 5 tanesinin de Dünya’ya benzer bir yörüngesinin olduğunu tespit ettik” diyor.

Buna karşılık gezegenlerin varlığının onaylanması için biraz daha gözlem yapmak gerekecek.

“Biz şimdiye kadar yapılan en geniş kapsamlı araştırma içinde 200’ün üzerindeki gezegen olması olası cisimleri inceleyerek böyle bir sonuca ulaştık. Ortaya çıkan sonuçlara göre gezegenlerin varlıkları önümüzdeki aylar ya da yıllar içinde onaylanacaktır.”

Veriler Kepler tarafından bulunan 1235 tane gezegen adayı sayısını arttırmıştır. Bunlardan 68’i yaklaşık Dünya büyüklüğünde, 288’i süper Dünya büyüklüğünde, 662’si Neptün, 165’i Jüpiter büyüklüğünde ve 19’u Jüpiter’den daha büyüktür. Yaşam alanı içindeki 54 yeni keşfedilen gezegenden 5’i Dünya büyüklüğüne yakın gezegenlerdir. Kalan 49 süper dünya ise iki Dünya büyüklüğünden Jüpiter büyüklüğüne kadar boyutlara sahiptir. Veriler 12 Mayıs-17 Eylül 2009 tarihleri arasındaki gökyüzünün yaklaşık 1/400’ünü kapsayan 156 000 yıldızdan fazlasının Kepler Uzay Teleskopu ile gözlenmesi sonucunda elde edilmiştir.

1 Şubat 2011’e göre Kepler’in bulduğu gezegenlerin kütlesi ile yörünge dönemleri çizelgesi. (NASA/Wendy Stenzel)

“Gökyüzünün ufacık bir bölgesinde bu kadar gezegen olduğunu bulmamız, akla gökyüzünde güneş benzeri yıldızların çevresinde dolanan sayısız gezegen olabileceğini getiriyor. Kepler sadece görevi olan bölgeyi gözleyebiliyor. Kepler’in bulgularından hareketle sadece Samanyolu içindeki güneş benzeri yıldızlara ait daha milyonlarca gezegen olduğunu söyleyebiliriz.

Bilim insanları daha önce gösterilen 170 aday gezegenden Kepler-11 yıldızının çevresinde dolanan 6’sını geçtiğimiz günlerde onayladı.

Kepler Programı’nda görevli Douglas Hudgins: “Bir başka önemli bilgi de gezegenlerin yapılarıyla ilgilidir. Gezegenlerin yoğunlukları Styrofoam denilen sudan hafif köpüğün yoğunluğu ile demirin yoğunluğu arasında yer alıyor” diyor.

Kepler bir gezegeni yıldızının önünden geçtiği sırada yıldızda oluşan parlaklık azalmasıyla keşfeder. Ancak gezegenin varlığının onayı için tek geçiş yeterli olmaz. Gezegene ilişkin bilginin en az iç kez elde edilmesi gerekir. Bu da Dünya gibi bir turu bir yıl süren bir gezegenin varlığının onaylanması için en az üç yıla ihtiyaç duyulması demektir.

Kepler’in tespit ettiği gezegen adayları aynı zamanda yer teleskopları ve Spitzer Kızılötesi Uzay Teleskopu ile de izlenir. Kepler’in gözlem yaptığı Kuğu (Cygnus) ve Çalgı (Lyra) takımyıldızları dünya üzerinden sadece sonbahar ve ilkbaharda görülebiliyor. Bu da uzay teleskoplarının önemini bir kat daha arttırıyor.

“Verilere ulaştığımız ilk dört ayda bilim ekibine çok büyük miktarda bilgi verdik. Unutmayalım ki gelecekte küçük gezegenleri bulmak için elimizde çok daha fazla veri olacak.

Kepler 2012 yılının Kasım ayına kadar yaşam alanı içinde yer alan ve bu nedenle sıvı suya sahip dünya büyüklüğündeki gezegenleri aramaya devam edecek.

Kepler şimdiye kadar içlerinde tüm ötegezegenler içinde en küçük boyutlu olan Kepler-10b’de olmak üzere 15 ötegezegen keşfetti. Kepler’in görev süresi dolduktan sonra bile elde ettiği verilerin işlenmesi yıllar boyu süreceğinden çok daha fazla sayıda gezegen keşfedileceğinden şüphe yok.

NASA-Kepler

Önerilir...

1 Yorum

  1. Çok güzel bir haber teşekkürler.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d