Renkli Pluto ve Charon

Son günlerin popüler uzay aracı Yeni Ufuklar, Pluto ve uydusu Charon’un birçok fotoğrafını çekti. Burada gördüğünüz aracın yolladığı bir fotoğrafın daha sonra renklendirilmiş bir versiyonudur. Renklendirmenin nedeni ise cisimlerin yüzey yapıları ve bunlar arasındaki farklılıkları belirlemektir.

renkli Pluto_Charon
Bu görüntü Yeni Ufuklar’ın Ralph aletiyle üç farklı renk filtresiyle 13 Temmuz 2015’de elde edildi. Gördüğünüz renkler Pluto ve Charon’un gerçek renkleri değildir. Ayrıca ikili arasındaki uzaklık bu kadar yakın değildir ve kareye sığması amacıyla azaltılmıştır (NASA/APL/SwRI).

Görüntüler 13 Temmuz’da araçtaki Ralph adlı aletle üç renk filtresi kullanılarak üretildi. Yeni Ufuklar üzerinde yedi bilimsel alet taşımaktadır. Bu aletlerden ikisine 1950’li yıllarda yayınlanan komedi dizisi “Honeymooners”un kahramanlarının isimleri, “Ralph” ve “Alice” adı verilmiştir.

Lowell Gözlemevi’nden Yeni Ufuklar baş araştırmacısı Will Grundy: “Bu görüntüler Pluto ve Charon’un oldukça karmaşık dünyalar olduğunu gösteriyor. Elimizde bir sürü veri var. Pluto’nun farklı bölgelerindeki maddelerin tanımlanması ve oluşum süreçlerini belirlemek için olabildiğince hızlı çalışıyoruz” diyor.

Gökbilimciler bu renklere bakarak yüzeydeki kraterlerin birbirine göre yaşını ve yüzeydeki buz yoğunluğunu hesaplar. Dahası, yüzeye ulaşan ışınımın (radyasyon) yaptığı değişimler izlenerek bir nevi ‘hava durumu’ analizinin yapılmasını sağlar.

Renkli görüntülerde ‘Pluto’nun kalbi’ olarak bilinen bölgede iki farklı rengin hakim olduğu görülüyor. Bu görüntüde kalp yerine şeftali renginde dondurma külahı şeklindeki yapı görülüyor. Bu yapının sağında benekli mavimsi bir alan uzanmaktadır. Orta enlemdeki bandın ise soluk maviden kırmızıya doğru değişen tonlara sahip olduğu görülüyor. Hatta kuzey kutup bölgesinde sarı-turuncu tonlarında ince bir kompozisyon dağılımı göze çarpıyor.

Charon’un Renkleri

Charon’da da benzer renkler görülmektedir. Uydunun kuzey kutbundaki kırmızımsı renk tholins olarak bilinen hidrokarbon ve diğer moleküllerin bileşimini andırmaktadır. Daha düşük enlemlerdeki (uydunun ortasına doğru) alacalı renkler ise arazideki çeşitliliği gösterir.

Yeni Ufuklar Yüzey ekibinden Dennis Reuter: “Bu renkli görüntülerle Pluto sistemindeki yüzeyin çeşitliliğini net biçimde görüyoruz. Dolayısıyla Pluto ve uyduları hakkındaki dar bilgimizi genişletme fırsatı doğdu” diyor.

Yaklaşık 5 milyar km uzakta olan Pluto’nın ışığı Dünya’ya 4,5 saatte gelir. Yeni Ufuklar’ın ilettiği verilerin tamamı ancak 16 ayda alınabilecek ve bu verilerin işlenmesi on yılları bulacak.

New Horizons

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d