Messenger’dan Yörünge İçin Son Adımlar

NASA’nın Merkür keşif aracı olan Messenger, 29 Eylül’de gezegene 230 km kadar yaklaşacak. Messenger aracı 2011’de Merkür yörüngesine oturmadan önceki son manevrasında önemli bilgilerin elde edileceği bildiriliyor.

Aracın aslı görevi Merkür’ün yüzey yapısının belirlenmesidir. Messenger ile Merkür’ün yüzeyinin %90’ına ilişkin görüntü elde edildi. Araç gezegene olan yakınlaşmasıyla ekvator bölgesine daha yakından bakma fırsatını yakalayacak. Bu geçiş sırasında Merkür’ün ince atmosferinin güneş rüzgârlarından nasıl etkilendiği de belirlenebilecek.

Fotoğraftaki, sarı çizgiler Messenger’ın 29 Eylül’deki yakın geçişi sırasında görüntüleyeceği bölgeleri gösteriyor. Mavi çizgiler ve kırmızı çizgiler aracın önceki görevlerinden elde edilen görüntüleri ve yeşil çizgiler ise Mariner 10 aracının gözlemlediği bölgeyi gösteriyor. Fotoğraf: NASA

Uzay aracıyla gökbilimciler, gezegenin güney yarımküresindeki yüzeyine ait yüksek çözünürlüklü görüntülere ulaşacak. Gökbilimciler aracın 1500 den fazla fotoğraf çekmesini bekliyorlar. Daha önce araç kuzey yarımküreyi görüntülemişti. 2008’in Ocak ayında gezegenin doğu kısmının ve Ekim ayında da batı kısmının üzerinden geçiş yapmıştı.

Araçtaki tayfölçer ayrıca gezegendeki demir ve titanyum miktarını da belirlemeye çalışacak. Araç gezegenin yörüngesine girmek için alacağı yolun dörtte üçü olan yaklaşık 8 milyar km yol almış olacak. Fırlatıldıktan sonra Dünya çevresinde hız kazanmak ve yörüngeye girmek için turlayan araç Dünya’dan  Ağustos 2005’de ayrıldı. Venüs’e Ağustos 2005’de ulaştı ve Ekim 2006’da buradan da ayrıularak Haziran 2007’de Merkür’e ulaştı. Aracın 2011 başlarında Merkür yörüngesine oturması hedefleniyor.

Messenger’in gezegene yaptığı ilk iki yakın uçuşu sırasında elde edilen birkaç görüntü. Merkür, Büyük Caloris Havzası, darbe almış gibi eliptik şeklinde görünen tuhaf yanardağ, örümcek ağı görünen yeni bir krater. Fotoğraf: NASA

Kaynak:

NASA-Messenger

Science-NASA

Benzer...

Kuiper Kuşağı’ndaki Üçlü Sistem: Altjira’nın Keşfi

Kütle çekim kuvvetiyle bağlı üç cismin uzayda nasıl hareket ettiğini anlama arayışı yüzyıllardır bilim insanlarını zorlamaktadır. Bununla birlikte, bir araştırmacı ekibinin, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ve Hawaii’deki yer tabanlı W.…

Mars Yörüngesindeki Karanlık Madde İpuçları

MIT’nin yaptığı çalışma, Mars’ın yörüngesindeki bir sallantının karanlık maddenin bir işareti olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, Mars’ın yörüngesindeki değişiklikleri izleyerek, geçen karanlık maddeyi tespit etmenin yeni bir yolu olabileceğini belirtiyorlar. Bu,…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.