Parlak Bir Yıldızda Neptün Benzeri Gezegen Keşfedildi

Uluslararası bir gökbilimci ekibi Kepler-410A yıldızı çevresinde dolanan Neptün büyüklüğünde bir gezegen keşfetti. Çift yıldız sistemindeki yıldızlardan biri olan Kepler-410A, 425 ışık yılı uzaklıktadır.

Kepler 410A yıldızının önünden geçen gezegen siyah ile gösterilmiştir. sistemin diğer yıldızı olan Kepler 410B yıldızı, gezegen ile A yıldızı arasındaki uzaklığın 10 bin katı kadar uzakta olduğu için burada gösterilmemiştir (Vincent Van Eylen).

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi Astrofizik Merkezi’ndeki gökbilimcilerin başını çektiği ekip yıldızı inceleyerek çevresinde dolanan gezegeni gözlediler. Yıldız iyi bir dürbünle gökyüzünde görülebilecek kadar parlak olduğundan gözlenmesi kolay olmuştur. Gezegenin yörüngesi ise çembere yakın eliptiktir. Dünya’nın 2,8 kat çapındadır. Yaklaşık 18 günlük yörünge dönemiyle yıldıza çok yakın olduğundan oldukça sıcaktır. Bu nedenle yaşam dostu olduğu söylenemez. Gezegenin yörüngesindeki tedirginlik başka bir gezegenin de var olması gerektiğini gösteriyor.

Sayısı 1000’i geçmiş olan ötegezegenler arasında Kepler-410A b gezegeni yıldızının önünden geçiş yaparken yıldızın parlaklığındaki azalma ölçülerek keşfedildi. Kepler Teleskopu 150.000’den fazla yıldızı geçiş yöntemi adı verilen bu yöntemle aramaktadır.

Kepler, yıldıza ait oldukça fazla veri sağladı. Üstelik yıldızın parlak olması da Kepler’in şimdiye kadar keşfettiği üçüncü en parlak ötegezegenin bulunmasını sağladı. Ekip yıldızdaki parlaklık titreşimlerini ele alarak gezegenin kütlesini ve yarıçapını belirlemeyi başardı.

Çalışma ekibinden Vincent Van Eylen: “Sonuçta bir ötegezegen hakkında bilgi sahibi olmanın yolu yıldızını iyi taramaktan geçer. Yöntemimiz bize yıldızın eğim açısını belirlemeyi sağladı. Biz yıldızın kutbuna değil ekvatoruna bakıyorduk. Yıldız 2,7 milyar yıl yaşında olup Güneş’ten biraz büyüktür. Oraya gitmemiz mümkün değil çünkü ışığı bize 425 yılda geliyor” diyor.

Yıldızın yeterince parlak olması gözlem için uygun olması demektir. Gezegen yaklaşık 17,8 günde bir dolanıyor, ancak bazen 15 dakika geç bazen erken ortaya çıkıyor. Bu da gezegene başka bir kuvvetin etki ettiği anlamına gelir. Yani bilinmeyen başka bir gezegen b gezegeni etkilemektedir.

“Böyle bir gezegen olduğundan eminiz. Ancak henüz yıldızının önünden geçişini göremedik. Bunun nedenini ise henüz bilmiyoruz” diyor Eylen.

Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d