Spirit Kurtulabilecek mi?

Önümüzdeki pazartesi günü Mars gezginlerinden Spirit için bir kurtulma şansı doğabilecek. 23 Nisan’dan bu yana kuma saplı halde duran aracın tekerlekleri altında sert bir yüzey olmadığından aracın kurtulması için çareler düşünülüyordu. Araç ilk kez kuma saplandığında kurtarmak için hamleler yaptırılmış ancak her hamle sonunda Spirit kuma daha fazla saplanmıştı. En son araç biraz geri hareket ettirilmişti. Aracın ön tekerlerinden biri uzun zamandır arızalı olduğundan kurtulması kolay olmayacak. Araç bu tekerini döndürmeden diğer tekerlere daha fazla güç verilmesi yoluyla sürüklenerek yol alıyordu.

Spirit’in son durumu. Daire içine alınmış tekerlek kumun içine gömülü halde bulunuyor.

Aracın bir ikizi de NASA laboratuvarlarında bulunuyor. Testler için aynı şekilde kuma saplandırılan “Dünya Spirit’i” üzerinde değişik projeler uygulandı.  Bu projeler Spirit üzerinde denenemeyeceğinden dünyadaki ikizi üzerinde çalışılıyor.

Spirit’in 6 tekeri bulunuyor. Tekerlerin hepsi yeni kurtarma planına göre geri döndürülerek aracın çıktığı yokuştan geri inmesi sağlanacak. Mühendisler aracı 2010 yılına kadar kurtarmayı hedefliyor.

NASA’nın JPL laboratuvarındaki Dünya Spirit’i üzerinde yeni kurtarma planları deneniyor.

Spirit eğer kurtarılamazsa nisan ayından bu yana yaptığı gibi kaldığı yerden veri yollamaya devam edebilecek. Spirit’in bulunduğu bölgede kükürt oranı çok yüksek. O nedenle de yumuşak bir toprağı var. Bu bilgiyi yine Spirit ölçerek dünyaya iletmişti.

Mars gezginleri Spirit ve Opportunity 2004 yılının Ocak ayında Mars yüzeyine indirildi. 90 günlük görev süresi biçilen araçlar 5 yılı aşan süreden beri görevlerinbe devam ediyorlar. Ancak Spirit geçtiğimiz Nisan ayında aşması gereken bir tepeye doğru tırmanırken şanssız bir şekilde yumuşak Mars toprağına saplanmıştı.

Kaynak:

science@nasa

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d