16 Ekim’de Dünya’ya en yakın konumundan geçecek olan Elenin kuyrukluyıldızının yörüngesi. (NASA/JPL-Caltech)

Bu haberi duymuş olabilirsiniz: Elenin kuyrukluyıldızı (gökbilimcilerin verdiği kodla C-2010 X1) sonbaharda iç güneş sistemine girecek. Kuyrukluyıldız ilk kez 10 Aralık 2010’da Rusya’nın Lyubersty kentindeki Leonid Elenin tarafından New Mexico’daki Ison-NM gözlemevi verilerini incelerken fark edildi. Kuyrukluyıldız o sırada Dünya’dan 647 milyon km uzaklıktaydı. Son dört buçuk ay içerisinde kuyrukluyıldızların yapması gerekeni yapan Eleni, Güneş’e doğru olan hareketine devam etti. Elenin’in Dünya’ya olan uzaklığı 4 Mayıs tarihine göre 274 milyon km’dir.

NASA’nın Yakın Dünya Nesneleri İzleme Programı’ndan Don Yeomans: “O, Güneş sisteminin dışından gelen uzun dönemli kuyrukluyıldızlar arasındadır. Bu kuyrukluyıldızlar güneş sisteminin içine doğru olan hareketlerini oldukça görkemli ve hızlı gerçekleştirir. Ancak Elenin değil. O şu an ürkek bir kuyrukluyıldız gibi davranıyor” diyor.

Ürkek kuyrukluyıldız ne demek?

“Bir yanımızdan geçtikten sonra onu izlemeyi sürdürürüz. Bölge dışından gelen bazı ziyaretçiler -1997’de gözlenen Hale-Bopp kuyrukluyıldızı gibi- gökyüzünü aydınlatırken aynı zamanda oldukça parlak olduklarından çıplak gözle de ayırt edilirler. Ancak Elenin böylesi parlak bir kuyrukluyıldız olmadığı için onu görebilmenin yolu bir dürbünle bakmak ya da oldukça karanlık bir yerde bulunmaktır.

Elenin’in parlaklığı 16 Ekim’de zirve yapacak. Bu tarihte kuyrukluyıldız Dünya’dan 35 milyon km uzaklıktan geçecek. Bu geçiş bizim geleceğimizi etkileyecek mi? Ya da Dünya’daki tektonik plakaları etkileyebilir mi? Gel-gitlere neden olur mu? İnternette bunun gibi soruları  yanıtlayan birçok yanlış ve kafa karıştırıcı bilgi bulunuyor.

“Elenin kuyrukluyıldızı Dünya’dan 35 milyon km uzaklıktan geçişi herhangi bir etkiye neden olmayacaktır. Kuyrukluyıldızlar yoğun nesneler değildir. Genellikle yapıları gevşek buzlu bir kirli topu andırır” diyor Yeomans ve devam ediyor:

“35m milyon km uzaklıktan geçecek olan küçük ve buzlu kirli topun Dünya’ya ölçülemeyecek kadar küçük bir etkisi olur. Bu etki bir otomobilin okyanusta oluşturacağı gel-git etkisi kadardır.”

“Bu kuyrukluyıldız harika bir şov sunmayabilir, Dünya üzerinde önemsiz bir etkiye neden olabilir. Ama gökbilimcilere genç bir kuyrukluyıldızı izleme şansını doğurur. Belki de daha binlerce yıl böylesine genç ve soğuk bir kuyrukluyıldız geçişi izleyemeyebiliriz.”

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d