SETI, Kepler’le Yaşam Arayacak

Dünyadaki en büyük radyo teleskop olan Robert C. Byrd Green Bank Teleskobu. (NRAO)

NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu şimdiye kadar gezegen olması muhtemel 1235 nesne belirledi. Berkeley Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu gezegenlerden akıllı bir sinyal bulabilmek için radyo teleskoplarıyla kolları sıvadı.

8 Mayıs’ta  dünyadaki en büyük radyo teleskop olan Robert C. Byrd Green Bank Teleskobu ile bir saat içinde sekiz gezegen taraması gerçekleştirildi. Gökbilimciler 24 saatte 86 dünya benzeri gezegen taraması gerçekleştirerek alınan verileri iki ay içinde sayısı 1 milyonu geçen SETI@home kullanıcılarına sunarak ev bilgisayarlarında da keşiflerin yapılmasını destekleyecek.

UC Berkeley’den Andrew Siemion: “Gözlenen yıldızların hepsinin yaşam alanı içinde gezegen olmayabilir, ancak bu yerler ET için bakılabilecek en önemli noktalardır” diyor.

Green Bank Teleskopu, Kepler’in işaretlediği yıldızlara yaklaşık beş dakika süreyle bakıp sıvı suyun bulunacağı sıcaklığa hangilerinin sahip olduğunu belirlemeye çalışacak.

SETI@home projesi ekibinden fizikçi Dan Werthimer: “Biz sıcaklıları 0-100 C derece arasında olan gezegenleri belirleyerek bu sınırın içinde olmayanları çalışma dışına aldık” diyor.

Werthimer, 30 yıldır sürdürülen SETI@home projesinin başkanı. Projeyle üye olan herkesin bilgisayarına ilgili veriler indirilip kişilerin bunları incelemeleri sağlanabilecek. Dünya’nın en büyük teleskopundan alınan veriler Porto Riko’daki Arecibo ile kaydedilip yayınlanacak.

SETI projesiyle Kepğler’in bulduğu ve henüz onaylanmayan 1235 Dünya benzeri gezegen gözlem altına alınacak. (NASA/Ames Research Center, W.Stenzel)

“Arecibo ile Güneş benzeri yıldızların çevresindeki gezegenlerde zeki sinyaller yakalama amacındayız. Bundan önce böyle bir gezegen listemiz yoktu” diyor Werthimer.

Green Bank bilimcisi Ronald Maddalena: “SETI gözlemleri günümüzden 51 yıl önce başladı. 1960’da Frank Drake’in o zaman başlattığı deneyden bu yana inanılmaz hassas cihazlara kavuştuk” diyor.

Green Bank Teleskop Verileri:

Arecibo çanağı Kepler’in odaklandığı bölgeyi göremez. Buna karşılık Green Bank teleskopu Arecibo’ya göre daha avantajlıdır. Arecibo 21 cm (1420 MHz) dalga boyunda sinyal gönderir. Bu dalga boyundaki sinyal gökyüzündeki bulutları ve nihayet gökadalar arasındaki toz bulutundan geçebilir.

“21 cm’lik dalga boyunda gönderilen sinyaller ET’ler tarafından alınırsa bunun yapay bir sinyal olduğunu anlayabilirler. Green Bank ile aynı anda 800 MHz’e kadar ki frekansta tarama yapılabilir. Teleskopla Arecibo’nun 300 katı daha yüksek veri alınabilir” diyor Werthimer.

Siemion: “Böylece Green Bank’ın bir günlük verisi Arecibo’nun bir yıllık gözlemine denk gelir. Bu da yaklaşık 60 terabayt (60 000 gigabayt) veri demektir.”

Werthimer: “Sadece Kepler’in gözlemlerini baz alıyoruz. Bir de 50 milyar gezegen için çalışma yapıldığını düşünün. Bu gerçekten çok heyecan verici bir durum olurdu. Yine de bizim yaptığımız başlangıçtır” diyor.

UC Berkeley

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d