Farklı Bir Yıldız Hubble Ekranında

wolf-rayet

Evrenin değişken olduğunu biliyoruz. Öyle ki her gece görünen yıldızlardan bazıları değişik görülebilir.

Hubble Hen 3-1333 gezegenimsi bulutsusuna ait yeni bir görüntü yayınladı. Gezegenimsi bulutsular aslında gezegenlerle ilgilerinin olmadığı Güneş gibi orta büyüklükteki bir yıldızın patlaması ile oluşmuş bulutsulardır. Bu nesneleri ellerindeki küçük teleskoplarla ilk gören kişiler gezegene benzettikleri için gezegenimsi bulutsu olarak adlandırılırlar.

Hen 3-1333’ün merkezindeki yıldız, Güneş’in % 60 kütlesinde olmasına karşılık görünür parlaklığı zamanla önemli ölçüde değişmektedir.

Bu yıldız bir Wolf-Rayed tipi yıldızdır. Bu tür yıldızların çekirdeğindeki helyum güçlü yıldız rüzgârları onları kabarık gösterir. Böylece bu yıldızların hem sıcak hem de parlaktır.

Ağır elementlerin bolca bulunduğu helyum çekirdeklerinin sıcaklığı 25000 ile 50000 C derece dolayındadır. Güneş’in yüzey sıcaklığının 5500 C derece olduğu düşünülürse söz konusu yıldızların ne kadar sıcak olduğu anlaşılır.

Hen 3-1333’deki Wolf-Rayet yıldızı önemli ölçüde daha küçük ancak daha enerjiktir.

Bu görüntü Hubble’ın Gelişmiş Kamerası ile yüksek çözünürlükte alınmıştır.

NASA-Hubble

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d