Betelgeuse’un Sırrı Çözüldü

Avcı takımyıldızındaki parlak turuncu yıldız olan Betelgeuse 2019 sonundan 2020’nin başlarına kadar gözle görünür şekilde sönükleşti. Olay dünyadaki tüm gökbilimcileri şaşkına çevirdi. Bir grup gökbilimci yıldızın patlamasının an meselesi olduğunu, başka bir ekip yıldızın önünden bir bulut geçtiğini, bundan farklı olarak da yıldızda dev lekeler olduğunu ve bunların bizim bakış doğrultumuza denk geldiğini ileri sürdü. …

Betelgeuse’da Çözüme Doğru

Geçen yılın sonunda Betelgeuse’un parlaklığı önemli derecede azalmış ve normal parlaklığının %40’ına ulaşmıştı. Bu normal olmayan durum yıldızın süpernova patlamasına yakın olduğu şeklinde de yorumlanmıştı. Buna karşılık gökbilimciler bu teori dışında başka teorilere de sahip. Bunlardan biri de parlaklık azalmasının nedeninin yıldızı saran gaz ve toz bulutu olması. Washington Üniversitesinden Emily Levesque ve Lowell Gözlemevinden …

Betelgeuse’a Ne Oluyor?

Betelgeuse sönüyor mu? Avcı takımyıldızındaki bu ilginç yıldızın parlaklığı son zamanların en küçük değerine ulaştı. Kırmızı dev aşamasında olan yıldız her an patlayabilir ya da bir milyon yıl daha dayanır. Kesin olan şey sönükleştiği. Gökbilimciler uzun zamandır Betelgeuse’un enerji krizinde olduğunu biliyor ve bu nedenle yıldızı sürekli izliyorlar. Yıldızın çekirdeğindeki yakıt bitmek üzere. Yakıtı bittiğinde …

İkizlerevi’nden Yayılan Sıcak Gaz Görüntülendi

Yakınımızdaki kırmızı süper devlerden biri olan İkizlerevi’nden (Betelgeuse) dışarı atılan maddenin ayrıntılı yapısı ortaya çıkarıldı. Jodrell Bank Gözlemevi’nin e-MERLIN radyo teleskop dizisi tarafından alınan yeni görüntüde yıldızın dış atmosferinden şaşırtıcı derecede neredeyse dünya büyüklüğünde atılan sıcak gazın çevresindeki soğuk ve yay şeklini almış gaz kendini gösteriyor. İkizlerevi, Avcı’nın omzundaki parlak kırmızı yıldız olup teleskopa gerek …

Betelgeuse’un Tozlu Duvarı

ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi, Dünya’ya en yakın kırmızı dev yıldız olan Betelgeuse’un yeni ortaya çıkan yaylarını gördü. Yıldızı çevreleyen ve yay şeklinde genişleyen toz ve gazlı yapılar 5000 yıl sonra önündeki ‘toz duvarıyla’ çarpışabilir.

Betelgeuse Avcı takımyıldızının omuzundaki turuncu-kırmızı renkte parlayan yıldızdır.

İkizlerevi Alevi

ESO’nun (Avrupa Güney Gözlemevi) VLT (Çok Büyük Teleskop) üzerindeki Visir aletini kullanan gökbilimciler üst dev İkizlerevi (Betelgeuse) yıldızını saran karmaşık ve parlak bulutsunun öncekilerden daha ayrıntılı bir görüntüsünü elde ettiler. Yıldızdan başlayan devasa yapı yıldızı adeta bir alev gibi sararak çevresini kuşatıyor.