Bu Yengeç Nasıl?

Bu Yengeç Nasıl?

Hubble Uzay Teleskopu üzerinde en çok çalışılan süpernova kalıntısı Yengeç Bulutsusu’nun kalıntılarını ortaya çıkardı. Bulutsunun kalbinde gizlice yaşamını sürdüren ölü yıldızın çekirdeği bulutsuya hayat veriyor. Büyük bir yıldızın süpernova patlaması sonucu oluşan Yengeç Bulutsusu (Crab Nebula), 6500 ışık yılı uzakta…

Bir Yıldızın Doğumu Doğrudan İzleniyor

Bir Yıldızın Doğumu Doğrudan İzleniyor

ALMA’yı kullanan gökbilimciler bir bebek yıldızı saran gaz diskini doğrudan gözlemledi. Bu, yıldız evriminin erken evresinde neler olup bittiğinin anlaşılmasında önemli bir çalışmadır. Araştırmacılar Boğa takımyıldızı yönünde, 450 ışık yılı uzaklıktaki TMC-1A adlı bebek yıldızı kuşatan gaz diskini görmeye çalıştı….

Boğa Moleküler Bulutu

Boğa Moleküler Bulutu

ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevi’nin elde ettiği bu görüntüde Boğa takımyıldızında, 450 ışık yılı uzaktaki karmakarışık gaz ve tozla örülü dev yıldız doğumevi Boğa Moleküler Bulutuna ait. 2009 yılında göreve başlayan Herschel yaklaşık dört yıl boyunca gökyüzünü uzak kızılötesi dalga boyunda…

Kayıp Cücenin İlginç Durumu

Kayıp Cücenin İlginç Durumu

Yeni SPHERE aygıtı gücünü gösterdi ESO’nun Çok Büyük Teleskopu üzerindeki SPHERE aygıtı, alışılmadık bir çift yıldız sistemi olan V471 Tauri etrafında dolanan bir kahverengi cüce yıldızı araştırmak için kullanıldı. Gökbilimciler SPHERE aygıtı ile yapılan gözlemler sonunda bu şaşırtıcı nesnenin etrafındaki…

Tozların Gezegenleri Oluşturduğu Görüldü

Tozların Gezegenleri Oluşturduğu Görüldü

Japonya Ulusal Gökbilim Gözlemevi ve Japon Hyoto ve Saitama Üniversiteleri’nın yönetimindeki Subaru Teleskopu ile UX Tauri A yıldızı çevresindeki gezegenimsi diskin, özelliklerini belirledi. Çalışmada toz tanelerinin birbiriyle çarpıştığı ve sonunda gezegen oluşturmak için yapıştıkları sürecin başladığı belirlendi.