7 Milyar Yıllık Yıldız Tozu

Yıldızların yaşam döngüleri vardır. Uzayda toz ve gaz parçaları yoğunlaşıp birbirinin üzerine çöküp ısındığında doğarlar. Oluşan yıldızlar milyonlarca ile milyarlarca yıl boyunca yanarlar ve sonra ölürler. Öldüklerinde rüzgârlarında oluşan parçacıkları uzaya fırlatırlar ve bu yıldız tozu parçalarından yeni gezegenler ve uyduları, göktaşları ile birlikte yeni yıldızlar oluşur. Gökbilimciler bu oluşumları uzayda keşfedip dikkatle izlerler. Ancak …

24 Mayıs Sabahı Yağmur Yağacak mı?

24 Mayıs sabaha karşı yeni bir meteor yağmuruyla tanışabiliriz. Üstelik tahminlere göre saatte 200’den fazla göktaşının Dünya atmosferine gireceği düşünülüyor. Bu ise yılın en iyi meteor yağmuru olarak sayılan Perseid’lerden daha fazla. Üstelik meteor yağmurunun yaşanacağı sabah Venüs ile Ay yakınlaşması da görsel şöleni zirveye taşıyacak. NASA’dan meteoroidlerden sorumlu ekibin başkanı Dr. Bill Cooke düzenli …

Satürn Halkalarına Dalan Meteoritler

NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn halkalarına çarpan küçük meteoritleri doğrudan görüntüledi. Böylece gökbilimcilerin gözlediği Dünya, Ay ve Jüpiter gibi çarpışmaların yaşandığı gökcisimleri arasına Satürn halkaları da eklendi. Güneş Sistemi küçük ancak hızla hareket eden cisimlerle doludur. Bu cisimler zaman zaman gezegenlere çarpar. Satürn halkalarına dalan meteoritlerin büyüklüğünün birkaç santimetre ile birkaç metre arasında değişiyor. 2005, …