Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’i gözleyen gözlem araçları SOHO, STEREO ve Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) Güneş’in koronasında şimdiye kadar görülmemiş bir dizi ve hızlı oluşan kabarcıkları görüntüledi. Bir gün içinde üç farklı şiddetteki patlama 17 Ocak 2013’te oluştu. Güneş’in milyonlarca kilometre uzağa kadar uzanan…

Güneş Tsunamileri Manyetik Alan Sorununu Çözebilir

Güneş Tsunamileri Manyetik Alan Sorununu Çözebilir

NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve Japon Hinode uzay aracının gözlediği bir güneş tsunamisi, Güneş’in manyetik alanıyla ilgili tahminleri doğrulamak için ilk kez kullanıldı. Güneş tsunamileri koronal kütle atımı (CMEs) denilen Güneş atmosferindeki çok büyük patlamalar sonucunda üretilir. CME uzaya…

Güneş Orta Düzey Püskürtü Attı

Güneş Orta Düzey Püskürtü Attı

Güneş’te 3 Mayıs 2013 günü Türkiye saatiyle 20:32’de orta düzey güneş patlaması görüldü. Güneş patlamaları güçlü ışıma yayan patlamalardır. Bir püskürtü zararlı ışımaya sahip olmasına karşılık Dünya atmosferini geçemeyeceğinden insanlara etki edemez, ancak yeterince yoğun bir ışıma yörünge dolanan GPS…

Güneş’teki Yeni Patlama

Güneş’teki Yeni Patlama

Güneş yüzeyindeki M-2 (orta boy) güneş lekesi ve S-1 (küçük boy) sınıfı ışıma fırtınasıyla 7 Haziran 2011’de muhteşem bir kütle atımı gerçekleştirdi. Yüzeyden fışkıran parçacıklar güneş yüzeyinin neredeyse yarısını kaplayacak şekilde bir mantar şeklini aldıktan sonra tekrar yüzeye döndü. Parlama SDO ile görüntülendi.

Güneş’teki İki Büyük Patlama

Güneş’teki İki Büyük Patlama

Güneş’i gözlemek üzere 11 Şubat 2010’da Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılan Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory-SDO) yeni ve müthiş bir güneş patlaması yakaladı.

Güneş 28 Ocak 2011’de aynı anda iki farklı noktadan müthiş bir enerji fışkırması gerçekleştirdi. SDO o sırada bu olayı görüntülemeyi başardı.

SDO ile Güneş İncelemesi

SDO ile Güneş İncelemesi

Güneş tutulması sırasında parlak ve kızgın korona Ay ile örtülüp güneş diski bir çiçeğin taş yaprakları gibi görünür. Güneş atmosferinin bu dış tabakası mantığa aykırı olarak güneş yüzeyinden daha sıcaktır. Ancak çok ince olan ışığı güneşin parlak diski tarafından kaybolur. Birkaç dakika süren tam tutulma sırasında ise bu ince ışık demetleri ortaya çıkar.

Güneş Gözlemevi Göreve Başladı

Güneş Gözlemevi Göreve Başladı

NASA’nın yaklaşık 2,5 ay önce uzaya yolladığı Güneş Dinamikleri Gözlem aracı, SDO, göreve başladığını, aldığı görüntüleri dünyaya ileterek bildirdi. SDO şimdiye kadar Güneş gözlemi için üretilen en teknolojik ve gelişmiş araç. Araç her gün yarım milyon MP3 şarkı kadar veriyi dünyaya iletecek. SDO ile Güneş’in Dünya üzerindeki etkisi araştırılacak.

Güneşin Yeni Gözcüsü Fırlatıldı

Güneşin Yeni Gözcüsü Fırlatıldı

NASA dün Cape Canaveral Hava Üssü’nden yeni bir uyduyu Atlas V roketiyle uzaya gönderdi. Solar Dynamics Observatory (SDO) yani Güneş Harekletliliği Gözlemevi adını taşıyan uydu Güneş’in yeni gözcüsü olacak ve özellikle güneşin alt katmanlarını inceleyecek.