Titan Atmosferinde Karmaşık Moleküller Bulundu

Satürn’ün en büyük uydusu Titan Güneş Sisteminin en ilgi çekici ve Dünya’ya benzeyen cisimlerden biridir. Neredeyse Mars kadar büyüktür ama onu Dünya ile benzer yapan atmosferi ve yüzeyindeki metandan oluşmuş göl ve nehirlerdir. Atmosferi yine çoğunlukla metan (CH4), etan (C2H6) ve azot içerikli organik bileşiklerden oluşmuştur. Bilim insanlarınca bu durum Dünya’nın oluştuğu dönemdeki ilkel atmosferine …

Titan’ın Yaz Bulutları

Cassini uzay aracı 29-30 Ekim 2016 tarihlerinde Titan’daki metan bulutlarını izledi. Bulutlar Satürn’ün dev uydusunun kuzey yarıküresinde belirdi ve hareketleri kaydedildi. 11 saat boyunca hareket eden bulutlar 49 ile 55 derece kuzey enlem bölgeleri arasında görüldü. Birden ortaya çıkmış gibi görülen bulutlar bir süre sonra solmaya başlıyor. Bulutların saniyede 7 ile 10 metre arası yerdeğiştirdiği …

Satürn’de Buzlu Uydunun Gösterisi

Güneş Sistemi’nde sadece Dünya’nın bir uydusu vardır. Buna karşılık kalabalık nüfusu olan gaz devlerinden örneğin Satürn’ün 62 uydusu bulunurken Merkür ve Venüs’ün hiç uydusu yoktur. Cassini’nin çektiği bu görüntüde Satürn’ün en büyük iki uydusu görülüyor: Titan ve Rhea. Titan uydumuz Ay’dan % 50 daha büyük olup 5150 km’lik çapa sahipken Rhea ondan biraz küçük, 1528 …

Titan’da Zehirli Bulut Ortaya Çıktı

Cassini uzay aracı, atmosferi giderek soğuyan Titan’ın güney kutbu üzerinde devasa zehirli bulutun gezindiğini gözledi. Cassini verilerini irdeleyen bilim insanları dev bulutun zehirli bileşik olan donmuş hidrojen siyanürden oluştuğunu belirledi. Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ne bağlı Leiden Gözlemevi’nden Remco de Kok: “Bu keşfi Titan’ın güney yarıküresinin beklediğimizden daha hızlı soğuduğunu göstermektedir” diyor. Güneş Sistemi’ndeki diğer uyduların …

Titan’ın Okyanusu Çok Tuzlu

NASA’nın Cassini verilerini inceleyen bilim insanları Satürn’ün Titan uydusundaki yeraltı okyanusunun Dünya’daki Ölü Deniz kadar tuzlu olduğunu belirlediler. Fransa’daki Nantes Üniversitesi’nden Giuseppe Mitri: “Bildiğimiz standartlara göre çok fazla tuzlu” diyor. “Bu okyanusun bildiğimiz anlamda yaşamı gelecekte desteklemesi mümkün değil ancak geçmişte çok farklı koşullara sahip olmuş olabilir.” Bu sonuçlara son 10 yıldır Titan’a yakın uçuşlar …

Titan Atmosferinde Plastik Madde Bulundu

Satürn Sistemi’ni araştıran Cassini aracı Titan’da propilen olduğunu keşfetti. Propilen gıda saklama kapları, otomobil tamponları ve farklı tüketici ürünlerinde kullanılan bir kimyasaldır. Keşifle birlikte Dünya dışında başka bir yerde ilk kez plastik madde görülmüş oldu. Az miktarda da olsa propilen maddesi kısa adı CIRS olan Cassini’nin kızılötesi tayfçölçeri ile Titan atmosferinin alt katmanlarında görüldü. Bu …

Titan’ın Güney Kutbu’ndaki Buz Bulutu

Titan’ın Güney Kutbu’nda gittikçe büyüyen buz bulutu Satürn’ün en büyük uydusundaki mevsim değişimini işaret ediyor. Yapısı bilinmeyen buz bulutunu görüntüleyen Cassini’nin kızılötesi tayfölçeri (CIRS) ile yapılan gözlemde aynı zamanda kuzey kutbundaki benzer kitlenin gittikçe solduğu gözleniyor. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden CIRS araştırmacısı Donald E. Jennings: “İlk kez Titan’ın kışın geldiğini gösteren buz bulutunu ve …

Cassini Titan’daki Fırtınayı Görüntüledi

NASA’nın Satürn Sistemi gözlem aracı olan Cassini, 27 Haziran 2012’de Titan’a gerçekleştirdiği yakın uçuşta, güney kutbu çevresinde dolanan ve girdabı anımsatan bir bulutun görüntüsünü iletti.

5150 kmçapındaki Titan’ın bu görüntüsü güney kutup merkezinin yakınına ait. Cassini bu sırada Titan’dan 484 000 km uzaklıktaydı.