TÜBİTAK Teleskobuyla “Zonklayan” Yıldız Keşfedildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi’nin teleskobuyla yeni bir yıldız keşfedildi. Keşfedilen yeni yıldızın yüzeyinde adeta kalp çarpması şeklinde gerçekleşen renk değişim hareketleri nedeniyle bu tür “zonklayan yıldız” olarak biliniyor. İstanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sinan Aliş önderliğindeki bir grup araştırmacının, başka bir yıldızı takip ettikleri sırada, titreşimleriyle fark ettikleri yeni yıldızın …

Türk Bilim İnsanları Antarktika’da

Farklı üniversitelerden ve TÜBİTAK’tan bilim insanları 2-16 Nisan 2016 tarihleri arasında Antarktika’da araştırmalar gerçekleştirecek. Hiçbir ülkenin tek başına hak sahibi olmadığı Antarktika kıtası 53 ülkenin bayrağı altında yönetiliyor. 1961’de yürürlüğe giren, ülkemizin de taraf olduğu “Antarktika Antlaşması” ile kıtada sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor. 2048’e kadar kıtanın bütün yeraltı kaynakları …

RASAT Görüntüleri Kullanılarak Türkiye Mozaiği Oluşturuldu

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ilk yerli yer gözlem uydusu olan RASAT’ın 2012, 2013 ve 2014 yıllarında çektiği görüntülerin birleştirilmesiyle “Türkiye Mozaik Görüntüsü” oluşturuldu. Mozaiğin oluşturulmasında, 30 km x 30 km’lik 3000’in üzerinde RASAT uydu görüntüsü kullanıldı. Söz konusu mozaik görüntü ecw (9 GB), jp2 (22 GB), tif (26 GB) ve img (45 …