67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızı 13 Ağustos’ta Güneş’e en yakın konumda olacak. 67P, Güneş çevresinde, Dünya ve Mars arasındaki yörüngesinde 6,5 yılda dolanıyor ve günberi konumuna geldiğinde Güneş’e 185 milyon km uzakta olacak.
ESA’nın Rosetta uzay aracı kuyrukluyıldızı gözlemek amacıyla 6 Ağustos 2014’de yörüngesine girmişti. O zamandan bu yana kuyrukluyıldızın yüzeyindeki, çekirdeğindeki ve çevresindeki değişimleri izliyor.
Çekirdek donmuş buz ve toz karışımıyla kaplıdır. Kuyrukluyıldız Güneş’e yaklaşırken güneş ışığı buzları eriterek kaynatır ve bu nedenle yüzey ısınır. Bunun sonucunda büyük miktarlarda toz ve gaz yüzeyden koparak dış uzaya uzanan kuyruk oluşturur.
Rosetta bu görüntüyü kuyrukluyıldıza 177 km uzakta olduğu 21 Haziran 2015’de navigasyon kamerası ile aldı.
Çekirdeğin çevresi güneş ışığı etkisiyle ile aydınlanmış görünüyor. Çekirdek, kuyrukluyıldızın yüzeyinde ısınma etkisiyle ortaya çıkan aydınlık bölgenin merkezidir.
Bu tuhaf şekilli lobun üstünde gözlenen parlak jetler uzaya atılan malzemeyi gösterir. Malzeme çıkışının özellikle iki lobun birleştiği boğaz kısmında yoğunlaştığı söylenebilir.
Kuyrukluyıldızın bu görüntüsünde alttaki lobun engebeli yüzeyi, dairesel yapıları ve yumuşak kenarlı kayaları sert olmayan bir arazi yapısını ortaya koymaktadır.
Rosetta Eylül 2016’ya kadar kuyrukluyıldızı izlemeyi sürdürecek.
Ayni kemirilmis bir elma gibi.